Het Belang van Limburg

U zag vooral de huismus in uw tuin maar waar is de merel gebleven?

- Karel Moors

De huismus, de koolmees en de pimpelmees zijn net als vorig jaar de meest gespotte vogels in Limburgse tuinen, blijkt na de telling in het 20ste Grote Vogelweeke­nd van Natuurpunt. Het aantal merels neemt nog af, door het usutuvirus.

De 20ste editie van het Grote Vogelweeke­nd van Natuurpunt zit er weer op en volgens de voorlopige cijfers telden 47.237 enthousias­telingen de tuinvogels in Vlaanderen. Er zijn 805.501 vogels geteld in 25.403 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltelle­rs 24 vogels van zeven soorten per tuin, dat is iets meer dan vorig jaar.

De Vlaamse top drie is dezelfde als bij het vorige Grote Vogelweeke­nd: de huismus op één, dan de koolmees en de vink. Slecht nieuws is er voor de merel. De vertrouwde zwarte zangvogel is steeds minder te horen in onze tuinen. “We waren heel benieuwd naar de aantallen van de merel nadat een nieuwe uitbraak van het usutuvirus vorig jaar weer slachtoffe­rs maakte bij de soort. We moeten helaas vaststelle­n dat zijn aanwezighe­id in onze tuinen verder achteruitg­aat. Voor het eerst komt de soort zelfs niet meer voor in de top tien in de provincie Vlaams-Brabant. In de Vlaamse top tien daalt hij naar de achtste plaats. In minder dan 70 procent van de tuinen waar mensen telden, werden nog merels opgemerkt. Tussen 2000 en 2010 haalde de vogel nog een derde of vierde plaats en zat hij in meer dan 90 procent van de getelde tuinen”, zegt Gerald

Driessens van Natuurpunt.

Vogelrijk Limburg

Limburg, de groenste Vlaamse provincie, scoort elk jaar goed op het aantal getelde tuinvogels. Toch telt hier (na Brussel) systematis­ch het laagste aantal mensen mee. 4.716 Limburgers telden in 2.966 tuinen 103.607 vogels. Met per tuin gemiddeld 27 vogels van acht verschille­nde soorten blijven de Limburgse tuinen het meest vogelrijk. Huismus, koolmees en pimpelmees vormen het toptrio. De kauw en de merel moesten elk twee plaatsen inboeten en de zwarte kraai vliegt uit de top tien. De houtduif en Turkse tortel klommen lichtjes en het roodborstj­e wipte onze top tien binnen op de negende plaats.

1. Huismus (1*)

2. Koolmees (2)

3. Pimpelmees (3)

4. Vink (4)

5. Houtduif (7)

6. Turkse tortel (8)

7. Kauw (5)

8. Merel (6)

9. Roodborst (-) 10.Ekster (9)

Huismus (1) Koolmees (2) Vink (3) Houtduif (5) Kauw (6) Pimpelmees (4) Turkse tortel (8) Merel (7) Ekster (9)

(* de ranking van 2022)

→ Je kan je gegevens nog tot vrijdag

doorgeven via www.vogelweeke­nd.be

(-)

 ?? ??
 ?? ?? De huismus (boven) blijft de meest waargenome­n vogel in Limburgse (en Vlaamse) tuinen. De koolmees (links) en de pimpelmees vervolledi­gen de top drie in onze provincie.
De huismus (boven) blijft de meest waargenome­n vogel in Limburgse (en Vlaamse) tuinen. De koolmees (links) en de pimpelmees vervolledi­gen de top drie in onze provincie.
 ?? ?? Steeds meer merels sterven aan het usutuvirus. In minder dan 70 procent van de getelde tuinen zijn ze gespot. Tot 2010 was dat ruim 90 procent.
Steeds meer merels sterven aan het usutuvirus. In minder dan 70 procent van de getelde tuinen zijn ze gespot. Tot 2010 was dat ruim 90 procent.
 ?? FOTO'S SHUTTERSTO­CK ??
FOTO'S SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium