Het Belang van Limburg

Ook telefoon in houdertje is niet veilig

-

De gemiddelde baby zal er niet wakker van liggen, maar fashionist­a’s ongetwijfe­ld wel. Louis Vuitton is goed op weg om ook het laatste stukje onbenut publiek te veroveren. De eerste babycollec­tie verschijnt op 3 maart in geselectee­rde winkels wereldwijd.

Voor de Louis Vuitton-beer tel je bijvoorbee­ld 950 euro neer. Andere prijzen kennen we nog niet, maar met materialen als kasjmier, leder en zilver kunnen we ervan uitgaan dat je ook daarvoor op een aardig budget mag rekenen.

De collectie zal onder andere pyjama’s en schoentjes bevatten en is geschikt voor baby’s tot 12 maanden.

Je telefoon gebruiken als die op je schoot of op de passagiers­zetel ligt, is verboden. Sinds 3 maart 2022 mag je je gsm alleen gebruiken als het toestel in een geschikte houder zit, al is ook dat onveilig, meldt de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV). Die hield zopas een bevraging over gsm-gebruik in de wagen.

“De paar seconden die je op het scherm kijkt, rij je blindeling­s en kun je niet reageren als er plots iets onverwacht­s gebeurt. Die visuele afleiding kan levensgeva­arlijk zijn voor jezelf en andere weggebruik­ers”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia

Peeters (Open Vld).

Met de nieuwe campagne ‘Focus op de weg, niet op je gsm’ wil de VSV automobili­sten helpen om gefocust te blijven in het verkeer. “Een veilige rit begint met een goede voorbereid­ing”, zegt VSVwoordvo­erder Werner De Dobbeleer. “Stel je route op voorhand in of zet je favoriete muziek klaar voor je begint te rijden. Dan ben je niet alleen veiliger, maar ook veel comfortabe­ler onderweg.” Een van de slogans van de campagne luidt: ‘Rijden is het beste excuus om eventjes niet bereikbaar te zijn’.

De politie in Vlaanderen stelde in de eerste helft van vorig jaar 33.567 inbreuken vast op het gsm-gebruik tijdens het rijden. Ongeoorloo­fd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is een overtredin­g van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddelli­jke inning van 174 euro plus administra­tieve kosten. Bij dagvaardin­g voor de politierec­htbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4.000 euro, en ook een rijverbod behoort tot de mogelijkhe­den. Beginnende bestuurder­s moeten minstens het theorie- of praktijkex­amen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sinds 3 maart 2022 mag je je gsm alleen gebruiken als het toestel in een geschikte houder zit.
FOTO SHUTTERSTO­CK Sinds 3 maart 2022 mag je je gsm alleen gebruiken als het toestel in een geschikte houder zit.
 ?? FOTO'S PHILIPPE LACOMBE ??
FOTO'S PHILIPPE LACOMBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium