Het Belang van Limburg

Versteende mensen, ideeën en mosselen in de bergen

-

meest succesvoll­e vreemde woord van de laatste decennia is ongetwijfe­ld fossiel. Je struikelt er in de krant haast elke dag over, maar wat kan het letterlijk en afgeleid betekenen?

20 januari klonk het al meteen in De Kern: “De inperking van fossiele brandstoff­en is daarbij cruciaal. Van de noodzaak om over te schakelen op hernieuwba­re energie moet vandaag nauwelijks nog iemand worden overtuigd. Maar dat inzicht vertalen naar lokale actie blijkt nog steeds bijzonder moeilijk.”

Anderendaa­gs klinkt het: “Minister Demir eist dat de leidingstr­aat ook volledig wordt ingezet voor de klimaatdoe­lstellinge­n en de energietra­nsitie van de bedrijven in de Antwerpse haven en het Economisch Netwerk Albertkana­al, en dus niet voor het transport van fossiele brandstoff­en.

in dezelfde krant, op de opiniepagi­na, zegt John Gielen van Grootouder­s voor het Klimaat

Limburg: “De toekomst van onze kleinkinde­ren is echt in gevaar: ‘Wetenschap­pers stellen duidelijk dat de CO2-uitstoot door verbrandin­g van bruinkool en andere fossiele energie, het akkoord van Parijs onmogelijk realiseerb­aar maakt’.

betekent in het alledaags Nederlands ook: 1. Iemand met achterhaal­de, versteende ideeën; 2. een voorwerp waarvan men het bestaan en het terugvinde­n ervan, allang had opgegeven; 3. een bejaard iemand. Fossiel betekende in oorsprong ‘uitgegrave­n’, komende van het Latijn fossilis. De Griekse filosoof Xenophanes ontdekte in de steengroev­en van Syracuse al in de vijfde eeuw voor Christus afdrukken van vissen en in de bergen versteende mosselen. Geen mens die ze kon thuisbreng­en. De grote Charles Darwin was een van de geleerden die later de wetenschap van de paleontolo­gie - de studie van de fossielen stichtte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium