Het Belang van Limburg

Shit, die heeft dezelfde jurk

- Hanne Vandenwegh­e

Al een chance dat Siska Schoeters er niet was, gaf ze al lachend mee op Instagram. Want ook zij heeft die jurk van het merk Selected Femme in haar kast hangen. En dat ze thuis bleef omdat ze zag dat twee andere vrouwen er al in opdoken. Om maar te zeggen: op een feest of receptie verschijne­n in dezelfde outfit, daar voelen veel vrouwen zich niet gemakkelij­k bij.

“Bijna iedereen maakt het ooit mee”, zegt stylist Linda Van Waesberge. Volgens haar kun je er dan ook het best op reageren met een grapje. “Als je verdwijnt of een gezicht trekt, maak je een slechte beurt. Hoe vrolijker je ermee omgaat, hoe leuker.”

Dat is ook wat Bart Raes, de man van Rillaerts deed. Hij installeer­de zich tussen zijn partner en Birgit Van Mol. “Mijn twee kastaars”, schreef hij achteraf op Instagram. “Mijn man kent Birgit Van Mol, ze hebben vroeger samen de Gouden Schoen gepresente­erd”, vertelt Rillaerts. “We kwamen op hetzelfde moment aan. Ik vond het heel grappig en allesbehal­ve erg dat we dezelfde jurk droegen.”

En toch: volgens Van Waesberge is het op een rode loper net een tikkeltje vervelende­r om in dezelfde outfit te verschijne­n dan op een feest. “Zeker als het om een duur, zogezegd exclusief ontwerp gaat”, zegt ze. “Zaterdagav­ond hadden de dames pech. Meestal worden kleren voor evenemente­n uitgeleend, maar deze keer niet. Anders hadden ze wel geweten dat de creatie al was gekozen.”

Blogster Anne Cornut, online beter bekend als ‘Mama van vijf ’, zat op de Kastaars trouwens in hetzelfde schuitje. Zij was gaan shoppen bij het Belgische modelabel Essentiel, en droeg een aansluiten­de jurk van het merk met een bloemenpri­nt in rode en oranje tinten. Een print die ook terugkeerd­e in de outfit van radioprese­ntatrice Kawtar Ehlalouch, al combineerd­e zij het ontwerp op een eigenzinni­ge manier.

Een goeie oplossing, maar niet een die je on the spot kan bedenken. Hoe kan je het dan wel vermijden? “Als je shopt bij een jonge Belgische ontwerper kun je er zeker van zijn dat je de enige bent in die outfit”, zegt Van Waesberghe. “Zij maken fantastisc­he, unieke creaties en de kleren hangen meestal nog niet in meerdere winkels. Je kan ook een back-up voorzien in de vorm van een reserveout­fit.”

Dat had ook Kylie Jenner kunnen redden, vorige week, tijdens het defilé van Schiaparel­li haute couture in Parijs. Jenner woonde de modeshow bij vanop de eerste rij in een jurk met 3D-leeuwenkop van het huis. Alle ogen waren even op haar gericht… tot model Irina Shayk in bijna exact dezelfde outfit op de catwalk flaneerde. Onder de dames was minder ruimte voor een grapje: op filmpjes en foto’s die de ronde doen op internet oogt Jenner geïrriteer­d.

Je zou ook kunnen denken: iemand die voor dezelfde look gaat, die deelt jouw uitstekend­e smaak. Waarom vinden we het dan niet fijn dat er een dubbelgang­er rondloopt in de zaal? “Omdat zo’n evenement een momentje is om je eigenheid en persoonlij­kheid te tonen door de kleding die je draagt. Iemand in dezelfde outfit drukt je met de neus op de feiten: binnen de mode kan je niet volledig uniek zijn”, zegt Aurélie Van de Peer, modesociol­oog aan de KU Leuven.

De dieppaarse pailletten­jurk is trouwens nog altijd te koop, voor 104,95 euro. Ideaal voor wie graag een risico loopt.

 ?? ?? Lisbeth Rillaerts en Birgit Van Mol konden er zaterdag gelukkig mee lachen. En maar goed ook. “Als je een gezicht trekt, maak je een slechte beurt.”
Lisbeth Rillaerts en Birgit Van Mol konden er zaterdag gelukkig mee lachen. En maar goed ook. “Als je een gezicht trekt, maak je een slechte beurt.”
 ?? ?? Extreme outfits zijn niet automatisc­h uniek, zo ontdekten Irina Shayk (onder) en Kylie Jenner onlangs in Parijs.
Extreme outfits zijn niet automatisc­h uniek, zo ontdekten Irina Shayk (onder) en Kylie Jenner onlangs in Parijs.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium