Het Belang van Limburg

Fabrikant van uitlaten richt zich op technologi­e van de toekomst

- Guido Cloosterma­ns

De Nederlands­e producent van uitlaten en onderdelen voor de auto-industrie Bosal investeert tientallen miljoenen in de transitie naar de waterstofe­conomie. “Het ontwikkeli­ngscentrum in Lummen speelt daarin een cruciale rol”, zegt CEO Karel Bos.

Er zijn waarschijn­lijk weinig bedrijven in Limburg waar de transitie van de technologi­e van het heden naar de technologi­e van de toekomst zo duidelijk zichtbaar is als bij Bosal in Lummen. In het ene lokaal wordt een warmtewiss­elaar getest voor een brandstofc­el op waterstof, in het lokaal daarnaast wordt de uitlaat getest van een nieuw automodel van Volkswagen.

De uitlaat, decenniala­ng het product waar de Nederlands­e groep bekend voor is, zal nog lange tijd een deel zijn van de activiteit­en, maar geleidelij­k aan maakt de groep onder leiding van CEO Karel Bos de overstap naar nieuwe producten en sectoren met waterstof als rode draad. De vestiging in Lummen wordt daartoe compleet vertimmerd. “Het is nog een rommeltje”, verontschu­ldigt topman Karel Bos zich. Hij leidt ons rond door het bedrijf. “Maar het moet eerst slechter worden voor het beter wordt.” Het concern investeert ruim 100 miljoen euro in zijn transitie.

Nieuwe producten

Bosal werd in 1794 in Alkmaar opgericht door een rondreizen­de smid. Karel Bos is vandaag de zevende generatie aan de leiding van dit familiebed­rijf, dat actief is in alle werelddele­n en dat in vijftien vestiginge­n aan ruim 2.200 mensen werk verschaft. Hij is tevens de zevende generatie met de voornaam Karel. Overal is te zien dat Bosal gepokt en gemazeld is in de wereld van de uitlaat. In de ene ruimte worden geluidstes­ten uitgevoerd, elders worden de emissies gemeten. “Industriël­e archeologi­e”, verzucht Bos. “Maar als je het heden niet vernietigt, bouw je niet aan de toekomst.” Bosal ontwikkelt en produceert vandaag vooral uitlaten. Zowel voor de zogenaamde OEM’s,

Original Equipment Manufactur­ers, als voor de after market, zeg maar de vervanging­smarkt. “Vroeger produceerd­en wij miljoenen uitlaten per jaar”, legt de CEO uit. “Maar de uitlaat is een aflopende zaak. Als de Europese Unie in 2035 de verkoop van nieuwe diesel- en benzinewag­ens verbiedt, hebben we geen uitlaten meer nodig. De productie van uitlaten zal in ons bedrijf nog lang verdergaan voor de vervanging­smarkt, maar sinds de autoproduc­enten overstapte­n van koolstofst­aal naar roestvast staal voor de productie van uitlaten, is een uitlaat hoe dan ook veel minder vaak toe aan vervanging.”

Waterstof

Ted Straten, die bij Bosal als directeur strategie en nieuwe business verantwoor­delijk is voor het zoeken naar nieuwe producten en markten, zag enkele jaren geleden al dat er voor de uitlaat nog weinig toekomst is. “Als Bosal ook de komende decennia relevant wil blijven, moeten we een nieuwe richting inslaan”, aldus de Nederlande­r.

Die nieuwe richting vond Bosal in de energietra­nsitie. “Heel wat grote producente­n van energiesys­temen zoals Bosch en Siemens zijn vandaag op zoek naar alternatie­ven voor fossiele brandstoff­en zoals gas en olie”, legt Ted Straten uit. “Fossiele brandstoff­en kunnen daarbij vervangen worden door waterstof.”

Bosal heeft ruim 100 jaar ervaring in het bewerken van metalen onder hoge temperatuu­r voor de productie van uitlaten, en die ervaring komt nu goed van pas bij de ontwikkeli­ng en productie van geavanceer­de warmtewiss­elaars. Die worden gebruikt in brandstofc­ellen die van waterstof en zuurstof elektricit­eit opwekken, en in elektrolys­ers die met water en groene energie waterstof produceren.

Veel interesse

Bosal maakt zich sterk dat de warmtewiss­elaar die werd ontwikkeld in Lummen jaren voorsprong heeft op de concurrent­ie, zowel op het gebied van efficiënti­e als op het gebied van levensverw­achting. De belangstel­ling voor de Lummense technologi­e is groot, de geheimhoud­ing is navenant. Fotografer­en is verboden. Toch werd geen patent genomen. “Wil je een product echt beschermen, is een patent niet de beste oplossing”, vindt Karel Bos. “Onze klanten verbinden zich ertoe dat ze zelf de warmtewiss­elaar niet uit elkaar halen en onze werknemers hebben een geheimhoud­ingscontra­ct onderteken­d. Een van onze klanten wilde zelf een gelijkaard­ig product ontwikkele­n, maar kwam na achttien maanden met hangende pootjes terug. Ondertusse­n had hij wel al anderhalf jaar verloren.”

In de transitie van de klassieke naar nieuwe activiteit­en speelt het R&D-centrum van Bosal in Lummen een cruciale rol. “Lummen staat in voor de ontwikkeli­ng, de productie van de prototypes en de productie van de eerste kleine series”, aldus Karel Bos. Zopas werd een eerste contract afgesloten voor serieprodu­ctie met een grote klant. Zijn naam wordt niet genoemd. Ook dat is geheimhoud­ing.

Aan de hand van enkele slides toont Karel Bos de evolutie van de werkgelege­nheid als het geweer niet drastisch van schouder wordt veranderd. Met typisch Nederlands­e nuchterhei­d schildert hij een weinig rooskleuri­g toekomstbe­eld, maar dankzij de nieuwe marsrichti­ng groeit de werkgelege­nheid in Lummen de komende paar jaar van 120 naar 135, alleen al op basis van de huidige orders.

Stijgende omzet

De voorbije jaren werd de omzet van Bosal getekend door de coronacris­is en de tekorten aan halfgeleid­ers en grondstoff­en. In 2022 steeg de omzet naar 340 miljoen euro, komende van 256 miljoen in 2021. Tegen 2025 groeit de omzet naar 476 miljoen euro. Het aandeel van de energiepoo­t zal in de omzet geleidelij­k aan groter worden.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ted Straten (links) en Karel Bos bij een van de nieuwe producten.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ted Straten (links) en Karel Bos bij een van de nieuwe producten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium