Het Belang van Limburg

Vijftalig, voetbaldie­r, primus van de cursus en zot van ‘Football Manager’

- DOMENICO TEDESCO

Domenico Tedesco is een voetbaldie­r. Een fervent aanhanger van het spelletje Football Manager ook. Zelfs terwijl hij ergens aan de slag is als hoofdcoach stopt hij er niet mee.

Geboren in Italië en opgegroeid in Duitsland coacht hij op zijn 22ste al in de academie van Stuttgart en studeert hij op zijn 32ste af aan de prestigieu­ze Hennes Weisweiler Akademie. Als primus dan nog, en dat in een lichting waarvan ook huidig Bayern München-coach Julian Nagelsmann deel uitmaakt. “Hij maakte toen goede powerpoint­presentati­es en kon zichzelf goed verkopen”, klinkt het bij een van zijn medestuden­ten.

Maar er is meer dan alleen maar voetbal in het leven van Tedesco. Behalve zijn Pro License-diploma heeft hij ook universita­ire ingenieurs­studies achter de rug, werkt hij als tiener even als sportjourn­alist en doet hij ook een korte jobervarin­g in de auto-industrie op.

In 2018 groeit Tedesco uit tot een sensatie in de Bundesliga. Enige ervaring als hoofdcoach op dat moment: vier maanden als T1 van de Duitse tweedeklas­ser Erzgebirge Aue. Wanneer hij daar in maart 2017 overneemt, staat de club laatste, maar Tedesco slaagt er dankzij een 20 op 33 in om Erzgebirge te behoeden voor degradatie.

Toenmalig technisch directeur van Schalke Christian Heidel heeft daarmee genoeg gezien en haalt hem naar Gelsenkirc­hen als jongste hoofdtrain­er ooit. “Hij kan geen vijf minuten aan tafel zitten zonder naar het zoutvaatje te grijpen om een of andere tactiek te illustrere­n. Hij denkt er van zonsopgang tot zonsonderg­ang over na”, zal Heidel, die eerder ook Jürgen Klopp en Thomas Tuchel

Technisch directeur die Tedesco

naar Schalke 04 haalde

lanceerde, later over hem zeggen. Spijt krijgt hij niet van zijn keuze. Tedesco toont zich bij Schalke een coach die harde keuzes durft maken. Hij verbant Duits internatio­nal Benedikt Höwedes naar de bank en posteert Naldo centraal in de verdedigin­g. Met succes. Vooral tijdens de derby tegen Borussia Dortmund vallen zijn keuzes op. Schalke staat na amper 25 minuten al 4-0 achter, waarna Tedesco tijdens de rust al drie keer wisselt en tactisch schuift. Resultaat: 4-4. Straf, zonder

Geboren op 12 september 1985 in Rossano, Italië

Getrainde clubs

Jeugd Vfb Stuttgart (2008-15) Jeugd Hoffenheim (2015-17) Erzgebirge Aue (2017) Schalke 04 (2017-19) Spartak Moskou (2019-21) RB Leipzig (2021-22) meer.

Voor zijn komst kende Schalke het slechtste seizoen in jaren, met hem is de tweede plaats in de Bundesliga een feit. Met dank aan Tedesco keren die Königsblau­en zo na vier jaar terug naar de Champions League. Alleen loopt zijn tweede seizoen moeizamer. Iets wat hem wel vaker overkomt. Zo ook bij zijn meest recente avontuur, bij RB Leipzig.

Tedesco pakt daar acht maanden geleden met de Duitse beker de eerste prijs in de clubgeschi­edenis, haalt de halve finales van de Europa League en wordt vierde in de competitie. Goed voor kwalificat­ie voor de Champions League. Nochtans staat Leipzig pas elfde op zeven punten van een ticket voor het kampioenen­bal wanneer Tedesco er het roer overneemt. Dit seizoen loopt het echter mis. Met amper vijf punten uit vijf wedstrijde­n en een zware 1-4-nederlaag tegen Shakhtar in de groepsfase van de Champions League krijgt hij zijn ontslag.

Maar Tedesco maakt er dus wel deel uit van het meest succesvoll­e seizoen in de jonge clubhistor­ie en belichaamt de filosofie van de Red Bull-clubs met agressief voetbal en veel druk vooruit. Iets wat Kevin De Bruyne ongetwijfe­ld graag zal horen. Al past de dertiger zich ook aan aan de spelers die hij ter beschikkin­g heeft. Zijn ze beter geschikt voor omschakeli­ngsvoetbal of voor een opbouw vanuit balbezit? Daarin toont hij zich flexibel.

Een 3-4-1-2 is het favoriete systeem van Tedesco. Net als Roberto Martinez kiest hij graag voor een driemansde­fensie en wingbacks. Grootste verschil: hij opteert vaker voor twee spitsen met daarachter een nummer 10 of hij kiest voor een valse negen die bij momenten diep terugzakt en ruimte maakt voor zijn twee ploegmaats voorin. Een rol die Kevin De Bruyne, Charles De Ketelaere of Leandro Trossard best kan liggen. Ook het 3-4-2-1-systeem van Martinez en een 3-5-2 gebruikt Tedesco geregeld.

De kans is bijzonder groot dat de Italiaanse Duitser ook assistente­n meebrengt naar Tubeke. Andreas Hinkel en Max Urwantschk­y zijn al een aantal jaar zijn vaste compagnons. Hinkel en Tedesco leren elkaar kennen als jeugdcoach­es van Stuttgart. Een paar jaar later neemt Tedesco Hinkel mee naar Spartak Moskou als assistent. En ook bij RB Leipzig is Hinkel zijn rechterhan­d. Urwantschk­y is dan weer een keeperstra­iner, die voor het eerst onder Tedesco werkt bij Erzgebirge Aue. Daarna volgt hij hem ook naar Spartak Moskou en RB Leipzig.

De afgelopen weken kregen we ook namen als André Villas-Boas, Joachim Löw en Mauricio Pochettino te horen als potentiële bondscoach­es. Zij werden het om uiteenlope­nde redenen niet. Waarom ligt Tedesco dan wel in polepositi­on? De 37-jarige trainer behoort tot de nieuwe generatie ‘laptopcoac­hes’ en heeft een duidelijke voetbalvis­ie. Dankzij zijn jonge leeftijd is hij nog net iets minder duur dan bovengenoe­mde namen. Bovendien beschikt hij over internatio­nale ervaring op topniveau, is hij sterk op tactisch vlak, gebruikt hij graag data en objectieve parameters en is hij ook communicat­ief sterk. Tedesco staat erom bekend steeds een goede band te hebben met zijn spelers, zijn vijftaligh­eid is daarbij zeker een troef.

“Hij kan geen vijf minuten aan tafel zitten zonder naar het zoutvaatje te grijpen om een of andere tactiek te illustrere­n”

Christian Heidel

Duits-Italiaans

Duitse beker met RB Leipzig (2022)

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium