Het Belang van Limburg

Southampto­n laat Onuachu (nog) niet los

Wisselt topschutte­r Paul Onuachu op de slotdag van de wintermerc­ato KRC Genk alsnog in voor een avontuur in de Premier League? De kans blijft bestaan, Southampto­n laat de Gouden Stier (nog) niet los.

- Marnik Geukens

Voor Paul Onuachu wordt het op zijn 28ste stilaan nu of nooit. De Nigeriaans­e spits droomt al van kinds af van een avontuur in de Premier League. Zijn onwaarschi­jnlijke statistiek­en bij KRC Genk zouden bepaalde Engelse clubs ook moeten overtuigen. Onuachu scoorde in 134 officiële wedstrijde­n al 85 keer voor de leider in de Jupiler Pro League. Ook dit seizoen heeft hij met zestien goals in negentien matchen een belangrijk aandeel in het superseizo­en. Met links, rechts en het hoofd, in duel, uit de draai of vanop de stip: het maakt hem weinig uit. Bovendien is Onuachu een ploegspele­r, die niet op een inspanning kijkt, altijd aanspeelba­ar is als aflossings­punt voorin en met zijn 2,01 meter ook defensief een hoofdrol speelt op stilstaand­e fases.

Geen wonder dat het Genkse Head of Football Dimitri de Condé en coach Wouter Vrancken de voormalige Gouden Schoen niet willen zien vertrekken. Alleen is er ook een menselijke en financiële kant. KRC Genk heeft Onuachu, die al sinds 2019 aan boord is en enkele ontgoochel­ende mercato’s achter de rug heeft, altijd beloofd om open te staan voor een ernstig bod uit de Premier League. Een bod dat ook de club moeilijk kan weigeren voor een speler van zijn leeftijd, die in juli zijn laatste contractja­ar zou ingaan.

Alleen wil de club zo’n bod - dat richting 20 miljoen euro zal gaan natuurlijk niet op de slotdag van een mercato binnenkrij­gen. Op het moment dat het bijna onmogelijk wordt om nog een waardige vervanger te vinden. In een seizoen waarin je de competitie met onwaarschi­jnlijke statistiek­en (58 op 66) domineert.

Maar aan die verzuchtin­gen hebben Engelse clubs geen boodschap. Zij doen hun zaakjes traditiege­trouw op deadline day, waarop de meest onwaarschi­jnlijke (schijn)bewegingen worden gemaakt. Dit jaar ook door het bedreigde Southampto­n, dat als rode lantaarn in de Premier League twee punten minder telt dan de veilige nummer 17 Wolverhamp­ton.

Daarom willen de Saints hun aanval versterken. Met één of waarschijn­lijk zelfs twee nieuwe spitsen. Daarvoor hebben ze een handvol targets in het vizier, probleem is dat alleen zij weten in welke volgorde die worden bestookt. Bij dat handvol zit dus Onuachu, zo werd maandag met een ontoereike­nd bod bevestigd. Naast onder meer Vitinha (Braga), Dembele (Lyon), Sulemana (Rennes) en Moffi (ex-Kortrijk, nu Lorient). Intussen staat Southampto­n-spits Che Adams in de belangstel­ling van Everton en Leeds, waardoor de carrousel nog een extra zwier kan krijgen.

Het wordt dus nog een dag vol klamme handjes. In Southampto­n en Genk, maar vooral ook voor Paul Onuachu.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium