Het Belang van Limburg

“Wout is zondag favoriet”

-

Wanneer heb je beslist om het WK veldrijden niet te rijden?

“Dat hadden mijn coach Kurt Bogaerts en ik al uitgemaakt nog voor de winter. Ook al omdat het WK pas op 5 februari valt en de Omloop Het Nieuwsblad amper twintig dagen later volgt. Eerst was ik wat verdrietig. We wachtten heel lang om de beslissing te communicer­en voor het geval ik van gedacht zou veranderen. Maar eerlijk: de jongste jaren hield ik minder en minder van het veldrijden. Vooral vorige winter genoot ik er niet zo van. Waardoor ik mentaal niet echt uitkeek naar dit veldritsei­zoen.”

Je had nochtans de regenboogt­rui van Fayettevil­le om de schouders.

“Ik begreep wel dat een aantal crossen me goed van pas zou komen in de voorbereid­ing op het wegseizoen. We stelden ook een programma samen dat gemakkelij­k was voor het koppeke. En zie: deze winter heb ik wél heel erg genoten. Ik zette een stap voorwaarts. Ik won een paar keer en kon ongeveer elke veldrit strijden tegen Mathieu en Wout. Vorig jaar spraken ze al over de Grote Drie, maar in werkelijkh­eid was het anders: je had de Grote Twee en Pidcock. Nu word ik in één adem genoemd. In de regenboogt­rui dan nog. Ik neem deze positieve evolutie mee naar volgende winter, waar ik wél al naar uitkijk. Ik probeer dan nog een stap te zetten en ze ook eens te kloppen.”

Kriebelde het nooit om ze in

Hoogerheid­e partij te geven?

“Jawel. Na de avondcross in Diegem. Ik was echt blij, ook al verloor ik er van Wout van Aert. Ik wist waar ik de fout had gemaakt. Met iets meer ervaring kon ik Diegem hebben gewonnen. Loenhout was ook niet slecht. Vorig jaar was anders. Ik was te veel ziek. Misschien door corona. Mijn immuunsyst­eem was wat minder.”

Ex-wereldkamp­ioenen Groenendaa­l en Boom vinden dat je de wereldtite­l moet verdedigen. Begrijp je hun redenering?

“Natuurlijk snap ik waarom ze dat zeggen, maar het is mijn beslissing. Ik heb nog nooit gedacht in termen van ik moet de regenboogt­rui verdedigen. Ik begon in het veld met de grote droom op een dag wereldkamp­ioen te worden bij de grote jongens. Dat lukte in Amerika. Neem nu dat ik in 2024 wél start, dan probeer ik een gooi te doen naar goud. Een titel verdedig je niet. In mijn denkwereld probeer je een titel te winnen.”

Dus je bent wel nog van plan om het WK cyclocross te rijden?

“Fayettevil­le was niet mijn laatste WK. Dat kan ik met veel zekerheid zeggen.”

Vorig jaar piekte je naar eind januari in de States. Reed je voorbije weken met een andere conditie rond, want Van der Poel en Van Aert mikken duidelijk op Hoogerheid­e?

“Er is automatisc­h een verschil. Maar eerlijk: ik verwachtte in Benidorm

(waar hij vijfde werd, nvdr.) dat het niveauvers­chil tussen hen en mij groter zou zijn. Achteraf was ik blij met mijn vorm. Om twee redenen: ik zat al in de hogedrukka­mer in Denia om een hoogtestag­e te simuleren en dat weegt door. Terwijl ik na mijn val op nieuwjaars­dag pas op 10 januari opnieuw kon fietsen. Ik probeerde het eventjes op 2 januari, maar door de blessure van Baal kon ik in Herentals niet crossen. Het was een lelijke crash. Twee weken was mijn been gezwollen. Ik had zelfs op het scheenbeen wat last van een zenuw die tintelinge­n veroorzaak­te. Na twee weken training en één zware sessie reed ik in de snelle wedstrijd van Benidorm meer dan een halve cross goed mee met Wout en Mathieu. Dat was niet slecht.”

Wie is jouw favoriet voor zondag?

“Wout. The big racer. Maar over zo’n WK kan je vooraf bitter weinig vertellen dat steek houdt. Qua pure power is Wout de beste. Maar het gaat niet uitsluiten­d over kracht, het gaat ook over de uitgezette tactiek om wereldkamp­ioen te worden.”

Wat vind je van het parcours?

“Ik reed er enkele keren. Vorig jaar nog. Misschien speelde het mee in mijn beslissing om dit keer het WK niet te rijden. Ik kwam toen terug van trainingsk­amp en werd pas vierde (hij bleek derde te zijn geworden, nvdr.). In de voorlaatst­e ronde kwam Eli Iserbyt nog terug en won. Zo net voor het

WK was dat redelijk ontgoochel­end en confronter­end.” “Hoogerheid­e is de jongste jaren een snellere cross geworden. Er is meer gras, de grond is gedraineer­d, waardoor er minder modder is dan vroeger. Wat ook nog in de kaart van Mathieu speelt, is dat er niet veel gelopen moet worden. Maar er is wel nog één echte powerklim. Maar dan wel een grote. Als mijn trainingsp­lan het toelaat, zit ik zondag voor de tv. Anders kijk ik naar de hoogtepunt­en.”

“Hoogerheid­e is een snellere cross geworden: meer gras, minder modder. Het speelt ook in de kaart van Mathieu dat je niet veel moet lopen”

Tom Pidcock Uittredend wereldkamp­ioen

veldrijden

In tegenstell­ing tot Van Aert en Van der Poel rijd je wel de Omloop. Hoe ziet je wegprogram­ma eruit?

“Ik zit nog tot 8 februari aan de Costa Blanca. Ik start in de Ronde van de Algarve, dan volgen de Omloop, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen.”

Is de Omloop een doel op zich? Of komt die koers te vroeg in functie van Sanremo en de aprilklass­iekers?

“Het is te vroeg, maar anderzijds wil ik dit wegseizoen goed starten. Zelfs al in de Algarve. Om verschille­nde reden (niet fit genoeg, contractbe­sprekingen, nvdr.) was ik er vorig jaar met mijn hoofd niet bij in de Omloop. Ik vermoed dat we met Ineos-Grenadiers een nog sterkere voorjaarsk­ern hebben dan vorig jaar. We can go and race. Zo’n openingskl­assieker is ideaal om te testen hoe zwaar we eind februari al wegen op zo’n koers.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium