Het Belang van Limburg

Dimitri Van den Bergh speelt prestigieu­ze Premier League

-

Na een jaar afwezighei­d zal Dimitri Van den Bergh in 2023 opnieuw aantreden in de Premier League darts, een van de drie grootste toernooien waaraan slechts acht spelers mogen deelnemen. De 28-jarige Van den Bergh, halvefinal­ist op het voorbije WK, kreeg maandag van de organisere­nde PDC een van de vier wildcards. De drie andere gelukkigen zijn de Welshman Jonny Clayton (winnaar in 2021) en de Engelsen Nathan Aspinall en Chris Dobey (kersvers winnaar van de Masters). Zij vervoegen de vier hoogst geplaatste spelers op de wereldrang­lijst: de Engelse wereldkamp­ioen Michael Smith, de Nederlande­r Michael van Gerwen (titelverde­diger), de Welshman Gerwyn Price en de Schot Peter Wright. De Premier League begint donderdag (2 februari) in Belfast en eindigt met de finale op 25 mei in Londense O2 Arena.

“Wanneer ik opsta, begin ik de dag met een glas warm water en citroen, om mijn lichaam te helpen ontgiften. Dan drink ik bijvoorbee­ld een glas seldersap op mijn nuchtere maag. Ik eet niks dat veel energie vraagt om te verteren, zeker niet in het eerste gedeelte van de dag, want dan heb ik de meeste energie nodig om te trainen. Mijn leven veranderde toen ik de juiste dingen begon te eten.”

Is het een verkoopstr­uc? Of gebakken lucht – makkelijk verteerbaa­r trouwens. De titel van één van de boeken die Djokovic op de markt bracht, lijkt in elk geval wat provoceren­d. Eten om te winnen. 14 dagen glutenvrij en fit als een topsporter. Netjes staan daar helder menu’s uitgeschre­ven. Een voorbeeld van een ontbijt: water, twee lepeltjes honing, muesli op basis van glutenvrij­e granen, bessen, rozijnen, pompoen- of zonnebloem­en amandelpit­ten. Het illustreer­t hoe bewust Djokovic al jaren bezig is met zijn voeding.

Dat was niet altijd zo. Een tiental jaar geleden worstelde Djoko, toen in theorie in de fleur van zijn leven, met vermoeidhe­id en ademhaling­sproblemen.

En toen hield een dokter/ voedingsde­skundige, ook gespeciali­seerd in Chinese en Indiase geneeskund­e, een schijf wit brood tegen zijn maag, terwijl hij een krachttest deed. Zijn kracht verminderd­e gelijk. Een broodjeaap­verhaal? Feit is dat de diagnose luidde: Djoko was allergisch voor gluten. Sindsdien eet hij glutenvrij. Djokovic beschouwt zich niet als vegan, maar zweert wel bij een gluten-, zuivelvrij en grotendeel­s plantaardi­g dieet. Hij was een van de producente­n van de Netflix-docu The game changers, waarin onder meer topatleten getuigen over de weldaden van plantaardi­g voedsel. En het hoeft gezegd: Djoko staat zo scherp dat je met hem bij wijze van spreken een wit brood

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium