Het Belang van Limburg

“Misschien dubbelen we ooit wel weer samen”

“Want hoewel we allebei meedoen aan het dubbelspel, vormen we geen duo”, klinkt het. Lianne Tan verdedigt dertiende titel niet

- Jochen Henrioulle

Zaterdag is het weer zover, dan gaat in Gembloux het BK van start. Met welke ambities trekken jullie ernaartoe?

Birthe: “Het is mijn doel om te winnen. Dat is me nog nooit eerder gelukt, maar ik haalde wel al de halve finales. Nu hoop ik zaterdag een goede dag te hebben, dan zit het er misschien wel in.” Lobke: “Ik zal al blij zijn als ik enkele rondes kan overleven, want de laatste weken heb ik niet veel kunnen trainen. Ik zit in mijn laatste jaar kinesither­apie aan de KU Leuven en had dus examens. Birthe en ik zijn vorige week ook nog samen met papa op skivakanti­e naar Oostenrijk geweest.”

Skiën een week voor het BK, hoe lukt dat met jullie

trainingen?

Birthe: “We trainen sowieso al niet meer veel, door onze studies. Zelf doctoreer ik in de computerwe­tenschappe­n, ook aan de KU Leuven. Daar ontwikkele­n we ontwerpen voor programmee­rtalen. Dat neemt veel tijd in beslag, waardoor ik maar twee keer per week train.” Lobke: “We hebben allebei dan ook geen speciaal topsportst­atuut om die combinatie wat vlotter te laten lopen. Maar dat hebben we eigenlijk nooit gehad, we trainden altijd op onszelf. Al hebben we daar nu door onze studies veel minder tijd voor.”

Hebben jullie er dan bewust voor gekozen om het badmintonn­en achter jullie studies te plaatsen?

Birthe: “Toch wel. Badminton is altijd een hobby geweest en dat zal niet veranderen. Ik ben er heel recreatief mee begonnen, dat is vandaag niet anders.”

Lobke: “Zo ben ik er ook ingerold. Mijn grote zus speelde badminton en dan wilde ik dat ook. In de jeugd ben ik dan wel nog Belgisch kampioene geworden, maar ondertusse­n heb ik mijn beste tijd precies gehad (lacht). Nee, door mijn studies vind ik het gewoon wat minder belangrijk dan vroeger.”

Jullie doen allebei apart mee aan het gemengde dubbelspel. Hebben jullie er nooit aan gedacht om samen te spelen?

Lobke: “Ooit hebben we dat wel gedaan. Dat was zeer leuk, maar Birthe speelt nu een klassement hoger dan ik.”

Birthe: “Maar toen we het samen deden, ging dat wel goed. Wie weet dat we het dus ooit nog eens doen.”

“Ik zal proberen tot het uiterste te gaan om er een mooie wedstrijd van te maken”, klinkt Amber strijdvaar­dig. “Ik voel dat het prima loopt. Daar heeft de samenwerki­ng met Motion to Balance veel mee te maken. Zij hebben me van mijn blessurele­ed afgeholpen.”

Vader Patrick (47) werd driemaal Belgisch kampioen in het heren dubbel met David Vandewinke­l én strandde op een zucht van een olympische deelname. “Dat zijn andere tijden, ik train ook niet speciaal voor het BK. Dit is puur voor het plezier. Een comeback met Amber in het gemengd dubbel? Nee, dat is geen optie. Daar ben ik gewoon niet goed genoeg meer voor en Amber heeft ook bewust voor haar dubbelpart­ner gekozen.”

Tan (WR 40) past voor het BK omdat ze op tournee is in Azië. Daar werkt ze eerst nog de Thailand Open af om daarna naar Europa af te zakken. In haar kwalificat­iereeks voor de Olympische Spelen in Parijs speelt ze nog op de German Open en de All England.

 ?? FOTO RR ?? Zussen Birthe (links) en Lobke van den Bergh.
FOTO RR Zussen Birthe (links) en Lobke van den Bergh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium