Het Belang van Limburg

Eerste goal in tien jaar

- Marc Truyers

“Je kan airsoft een beetje vergelijke­n met paintball”, verklaart Jansen zijn hobby, die de jongste jaren aan een steile opmars bezig is. “Maar bij airsoft wordt niet met verfbollet­jes geschoten, maar wel met kleine plastic balletjes van 6 millimeter, de zogenaamde bbballetje­s. Iedereen kent die witte bolletjes wel, die je bij de pistolen vroeger op de kermis kon winnen.”

De 27-jarige zelfstandi­ge consultant uit Paal-Beringen begon met airsoft op zijn zeventiend­e. “Iedereen kan een airsoft-team samenstell­en. Het is geheel vrijblijve­nd, je hoeft daarvoor niet bij een club of zo aangeslote­n te zijn. Dat ben ik zelf ook niet. De eerste zes jaar nam ik vooral deel aan events, maar vanaf 2019 ben ik op competitie­niveau begonnen. Met mijn ploeg zijn we driemaal eerste geëindigd en éénmaal tweede. Ik ben ook al vier keer Europees kampioen geworden. We hebben al zowat overal aan airsoft gedaan, van Gran Canaria tot Amerika.”

“Onze verplaatsi­ngen en dergelijke worden bekostigd door sponsors. Door die sponsoring hebben we ook twee teams van vijf personen kunnen samenstell­en. Een aanvallend en een verdedigen­d team, waardoor we kunnen afwisselen. Bij airsoft komt er veel tactiek kijken. In ons team van tien zijn er twee Duitsers, een Engelsman en enkele Chilenen, die in België wonen. We trainen elke week in Helenaveen (dicht bij Venlo, nvdr), waar een veld ligt met speciale turf. Mijn Engelse ploegmaat komt dan zoveel als kan overgevlog­en om deel te nemen aan de trainingen. Voor de Duitsers is de trip naar Helenaveen per auto te doen. Onze guns zijn replica’s van echte wapens. Een leek kan het onderschei­d niet maken.

We hebben geen wapenvergu­nning nodig, maar mogen het wapen enkel vervoeren van thuis naar de bestemming van de wedstrijd. Momenteel is er nog niet echt geld mee te verdienen, maar het is heel hard aan het boomen. Binnen een jaar of drie - als de sponsoring nog wat meer aanzwengel­t - kan dat veranderen.”

“Ik probeer altijd alle voetbaltra­iningen mee te pikken. Daarnaast ga ik woensdag en soms vrijdag ook nog naar de fitness. En in het weekend is er airsofttra­ining en een voetbalwed­strijd. Mijn agenda is dus zeer goed gevuld. Dit seizoen heb ik van coach David Beckers enkele basisplaat­sen gekregen in het A-elftal, maar meestal was ik invaller.”

Zo ook zaterdagav­ond tegen HO Heide. In minuut 87 beleefde Jansen zijn moment de gloîre. “Jan De Man speelde me de bal toe en na de bots zette ik er instinctie­f mijn voet tegen. Ik ben van nature een spits, maar word uitgespeel­d op de linksachte­r. De bal ging over de doelman onder de lat binnen. Wat er toen door mij heen ging, kan ik niet beschrijve­n. Mijn eerste doelpunt ooit in een eerste ploeg! En dat na tien seizoenen Gestel. En nog veel belangrijk­er: mijn allereerst­e goalke was goed voor drie erg belangrijk­e punten.”

Callemin zelf blijft rustig onder alle lofbetuigi­ngen van de sportieve manager. “Ik had wel een beetje zenuwen, maar mijn ploegmaats hebben me voor de wedstrijd gerustgest­eld. Ik moest samen met Di Livio (Jungschleg­er, nvdr) achter de spitsen de lijnen uitzetten. Over mijn wedstrijd

“We hebben al zowat overal aan airsoft gedaan, van Gran Canaria tot Amerika”

Bente Jansen

DE MAN Kenny SLEYPEN bij rentree na lange afwezighei­d goed voor goal Borgloon

 ?? FOTO KSK TONGEREN ?? Adrien Callemin blijft nuchter onder alle lofbetuigi­ngen.
FOTO KSK TONGEREN Adrien Callemin blijft nuchter onder alle lofbetuigi­ngen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium