Het Belang van Limburg

Defecte riolering en waterleidi­ng slaan twee grote gaten in Bergstraat

In de Hasseltse Bergstraat zijn twee flinke gaten ontstaan in de voetpaden en parkeervak­ken. De oorzaak is een defecte riolering en een probleem aan de waterleidi­ng dat daardoor ontstond.

- Dirk Jacobs

De Bergstraat kent wel vaker problemen. Enkele jaren geleden groeiden de bomen er over en zelfs doorheen de dakgoten. Nu situeert het probleem zich ondergrond­s. “Ik woon hier 45 jaar”, zegt Jean-Marie Valckeneer­s. “Veertien jaar geleden zijn de stoepen vernieuwd en toen al hebben we gezegd dat het allemaal veel te snel moest gebeuren en dat daar ooit problemen van zouden komen. De bomen die ze geplant hebben, wilden we zelfs niet. Ze waren veel te groot en hebben niks dan ellende opgeleverd. Ook nu kunnen de problemen veroorzaak­t zijn door die bomen. De wortelgroe­i situeert zich in de buurt van zowel de riolering als de waterleidi­ng. Daar moet ellende van komen.”

Geluk

Zondagmidd­ag ontstond een eerste gat in de Bergstraat, ’s avonds was er enkele meters verderop een tweede, nog grotere opening. De oorzaak was een defect aan de riolering. Zelfs de waterafvoe­r, nochtans zware betonboord­en, zakte daardoor weg. Dat verergerde de problemen.

“Een buurvrouw heeft

onwaarschi­jnlijk veel geluk gehad, want zij parkeert altijd op een van de vakken waar het gat ontstond”, zegt Jean-Marie. “Zondag zette ze haar auto toevallig aan de overzijde van de weg, anders was die zeker in de grond gezakt. De mannen van De Watergroep kennen we ondertusse­n bijna persoonlij­k. Ik heb al eens lachend gezegd dat die hier in de straat hun pensioen gaan halen.”

Aannemer

“Het gat is er gekomen door scheurtjes in een riolerings­buis, waardoor er water is weggesijpe­ld. Dat wordt opgelost door een kous in de buis te trekken”, zegt David Callens van Fluvius. “Een aannemer zal de stoepen en parkeerpla­atsen daarna opnieuw aanleggen. We hebben gevraagd om dat met spoed te doen.” “Ook onze mensen zijn intussen in de Bergstraat aan de slag”, zegt Brigitte van Damme van De Watergroep. “De problemen met de riolering zorgden ook bij onze leidingen voor stabilitei­tsprobleme­n. Die worden hersteld. Daarna kan de aannemer alles weer aanleggen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De Bergstraat kent wel vaker problemen met de infrastruc­tuur.
FOTO SERGE MINTEN De Bergstraat kent wel vaker problemen met de infrastruc­tuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium