Het Belang van Limburg

Souschef neemt De Fakkels over

- Rudi Smeets

Op 1 maart draagt Paul-Luc Meesen restaurant De Fakkels in Sint-Truiden na 33 jaar over aan zijn souschef Seppe Bleus. Hij en zijn echtgenote Nicole blijven wel nog twee jaar aan boord. “Zo’n kans krijg je niet elke dag”, zegt de 59-jarige chef.

“Nicole en ik zijn allebei bijna zestig. Iedereen die de horeca een beetje kent, weet dat het een veeleisend­e sector is. De druk op het gezinsleve­n is zwaar”, zegt Meesen. Als je niet met twee aan hetzelfde touw trekt, is het haast niet te doen. Onze dochter Maxine en zoon Louis waren maar één verdieping van ons verwijderd, maar ze hebben ons veel moeten missen. We gaan nu meer quality time krijgen. Bovendien doet zich niet elke dag de kans voor om een restaurant in goede handen over te geven. Er zijn niet meer veel jongeren die willen of kunnen investeren en die de drive hebben om er vol voor te gaan. Wij hebben er zo twee gevonden.”

Derde ouderpaar

Die twee jonge mensen, dat zijn Seppe Bleus en zijn echtgenote Liese Bams. Allebei 29, allebei afgestudee­rd aan de Hotelschoo­l van Herk-de-Stad. “We zaten in dezelfde klas”, verduideli­jkt Seppe. “Ik ben op mijn vijftiende als stagiair in De Fakkels begonnen en er nooit meer weggegaan. Enkele jaren geleden werd ik de souschef van Jean-Luc, maar dat is nog iets anders dan zelf een keukenteam leiden. Liese droomde wel al een tijdje van een eigen zaak.” Zij wordt de nieuwe gastvrouw. “Ze werkte al tijdens de weekends in De Fakkels, maar nu komt het gewicht van de zaal op haar schouders. Een restaurant runnen is veel meer dan koken. Daarom zijn we blij dat Paul-Luc en Nicole nog twee jaar bij ons blijven. Zij zijn ons derde ouderpaar.”

Of er op de kaart veel gaat veranderen? “Nee, want Paul-Luc en ik bedenken al een hele poos samen de menu’s”, zegt Seppe. “Onze baseline blijft ongewijzig­d: eten op niveau voor een betaalbare prijs. Wij hebben al een driegangen­menu voor 105 euro all-in, van champagne en amuses tot de koffie. De Fakkels draait na meer dan dertig jaar – hout vasthouden – nog steeds heel goed. We zijn er dan ook van overtuigd dat we de juiste beslissing namen.”

 ?? FOTO RR ?? Seppe Bleus (l.) naast zijn echtgenote Liese, Paul-Luc Meesen en diens echtgenote Nicole: “Zij zijn ons derde ouderpaar.”
FOTO RR Seppe Bleus (l.) naast zijn echtgenote Liese, Paul-Luc Meesen en diens echtgenote Nicole: “Zij zijn ons derde ouderpaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium