Het Belang van Limburg

Wit-Gele Kruis voert actie om lonen te kunnen betalen

- Dirk Jacobs

In de verschille­nde Vlaamse provincieh­oofdsteden en bij het kabinet van bevoegd minister Frank Vandenbrou­cke hebben thuisverpl­eegkundige­n van het Wit-Gele Kruis maandag actie gevoerd. Ze vragen dringend structurel­e aanpassing­en in de inkomsten die ze van de overheid krijgen.

Eind vorige week knevelden de verpleegku­ndigen in dezelfde steden overal pluchen beren, maar zo voelen ze zich ook zelf. “We zitten in de knoop met onze middelen”, legt algemeen-directeur Nadja Vananroye van WitGele Kruis Limburg uit. “Die zijn al jaren niet meer aangepast, terwijl ook wij, door de indexering­en, veel zwaardere loonkosten hebben. In Limburg tellen we 1.900 verpleegku­ndigen en ook voor hen zijn de personeels­kosten, zoals elders, met 18 procent gestegen. Maar de financieri­ng vanuit de hogere overheid volgt echt niet. De honoraria lopen intussen bijna 10 jaar achter op de lonen. Zo kunnen we onze 7.000 mensen in Vlaanderen niet blijven betalen.”

Afbouw

“Op termijn gaat dit onvermijde­lijk leiden tot afbouw van de zorg, vaak de zorg voor erg kwetsbare mensen en dat willen en kunnen we niet laten gebeuren. Wij laten onze patiënten en ook onze medewerker­s niet in de steek. Maar de overheid mag nu echt in actie schieten”, zegt Vananroye. “Zonder extra maatregele­n schatten we voor 2022 en 2023 quasi 38 miljoen zelf te moeten bijpassen uit onze reserves. We willen dat de lonen van onze mensen correct en op tijd betaald worden.”

Gebonden

“Het voelt echt alsof we aan handen en voeten gebonden zijn”, vindt Vananroye. “We willen graag dezelfde kwaliteit van zorgverlen­ing blijven bieden maar dat wordt ons stilaan onmogelijk gemaakt terwijl collega’s in ziekenhuiz­en en woonzorgce­ntra wel aanpassing­en ontvangen. En dat net nu de vraag naar thuisverpl­eging blijft stijgen, onder meer door de verkorte ligduur en meer daghospita­lisaties in het ziekenhuis en omdat patiënten er ook vaak de voorkeur aan geven om zo lang mogelijk thuis te blijven. Een correcte vergoeding van onze zorgen is dus echt wel van groot belang. Omdat het voor anderen wel kan, willen ook wij vervroegde of minstens kostenvolg­ende indexering van de honoraria en een manier om onze verliezen van afgelopen jaren te vergoeden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “We voelen ons aan handen en voeten gebonden, net als die beren”, zegt Nadja Vananroye.
FOTO SVEN DILLEN “We voelen ons aan handen en voeten gebonden, net als die beren”, zegt Nadja Vananroye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium