Het Belang van Limburg

“We moeten dit tegenhoude­n”

De actiegroep Bezorgde Burgers Maaseik wil de bouw van twee windturbin­es van Luminus langs de ring in Maaseik tegenhoude­n. Maandag was er daarom een infovergad­ering. Ruim 280 Maaseikena­ren kwamen luisteren naar de experts die de actiegroep had uitgenodig­d

- Miranda Gijsen en Mark Dreesen

Onder het bijna oorverdove­nde geluid van de draaiende wieken van een windturbin­e werden bijna 280 Maaseikena­ren maandagavo­nd ontvangen in zaal Vita Humana in Maaseik. “Begrijpen jullie mij?”, vraagt Herman Jansen van Bezorgde Burgers Maaseik aan de microfoon. “Neen? Wel dit is wat we 20 jaar zullen horen als we vandaag geen actie ondernemen.”

Zoals bekend plant Luminus twee windturbin­es met een tiphoogte van 230 meter langs de Koning Boudewijnl­aan in Maaseik, dichtbij het centrum van de stad. Afgelopen zaterdag liet de actiegroep met een helikopter zien hoe hoog de nieuwe turbines in werkelijkh­eid worden.

“Wij zijn bezorgd om de gezondheid van de burgers van Maaseik. Luminus noemt dit project ‘Windpark Maaseik’. Maar wie hier in de zaal heeft al ooit gehoord van een park met maar 2 bomen? We moeten dit tegenhoude­n, met uw steun. Wij willen geen bezorgde burgers zijn, maar gelukkige burgers”, zegt Jansen.

Onder de sprekers, ook burgerlijk ingenieur Annemarie François, die als vrijwillig­er actief is bij het

Burgerplat­form Leefbaar Energie Vlaanderen. Dat platform ijvert voor de juiste technologi­e op de juiste plaats met respect voor de omwonenden.

“Ik hoop dat er snel een duidelijk(er) wettelijk kader komt rond geluids- en afstandsno­rmen”, zegt François. “Zo is in Frankrijk de afstandsno­rm 500 meter tot woongebied, in Denemarken 4 keer de tiphoogte en in de Duitse deelstaat Beieren 10 keer de tiphoogte. Uit een recente bevraging in ons land naar het draagvlak voor windenergi­e blijkt dat amper 12% van de mensen het aanvaardba­ar vindt dat een windturbin­e op minder dan 500 meter van de woning staat. Er is dus geen draagvlak voor zo’n korte afstand.” “Windturbin­egeluid is dominant in de lage frequentie­s”, gaat François verder. “Het zijn net die lage frequentie­s die het minst geabsorbee­rd worden in huis en het verst reiken. Maar is dat aanvaardba­re hinder? Dat is de grote vraag.”

De stad Maaseik heeft intussen 1.000 eigenaars aangeschre­ven om hen te verwittige­n van het openbaar onderzoek dat op dit moment loopt. “Wij gaan alles kritisch onderzoeke­n en hebben daarvoor ook een advocaat onder de arm genomen”, vertelt burgemeest­er Johan Tollenaere (Open Vld). “Luminus heeft een natuurstud­ie laten uitvoeren en heeft ons in september beloofd dat het Agentschap Natuur en Bos hierover nog een advies zou formuleren. Dat kwam er niet, wegens ‘te veel werk met stikstof’. Ik hoop dat ze in de vergunning­sprocedure betrokken worden om advies te geven. Want dit plan kreeg volgens Luminus overal groen licht, behalve voor natuur. Dit is een waardevoll­e corridor voor trekvogels. Het is mogelijk dat David Goliath verslaat. Er moet nu gereageerd worden, bezwaren kunnen ingediend worden tot en met 27 februari.”

“Luminus noemt dit project ‘Windpark Maaseik’. Maar wie heeft al ooit gehoord

van een park met maar twee bomen?”

Herman Jansen Bezorgde Burgers Maaseik

 ?? ??
 ?? FOTO MMD ?? Zo’n 280 Maaseikena­ren kwamen luisteren naar de experts die de actiegroep had uitgenodig­d.
FOTO MMD Zo’n 280 Maaseikena­ren kwamen luisteren naar de experts die de actiegroep had uitgenodig­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium