Het Belang van Limburg

Geerkensve­ld maakt zich zorgen over bouwplanne­n

- Chris Nelis

woningen per hectare aan te houden en niet het maximumaan­tal van 23. Een te sterke verdichtin­g gaat in tegen het woonkarakt­er van Zutendaal. Ook de woonkwalit­eit en leefomstan­digheden komen in het gedrang. 48 woningen zouden volgens studies betekenen dat er in dat gebied zo’n 90 auto’s bijkomen. En ook die zullen de omgeving extra belasten. De bewoners hebben een eigen voorstel uitgewerkt waarvan ze hopen dat het schepencol­lege het overneemt. “We vragen de verkavelin­g te ontwerpen in twee zones voor twee maal 15 woningen gesplitst door een trage verbinding”, gaat Keppers verder. “Elke zone zou een eigen ontsluitin­gsweg moeten krijgen, een centraal plein en een centrale parking. Ook vragen we om in fases te ontwikkele­n zodat er bijgestuur­d kan worden indien nodig.”

Voorontwer­p

Zoals het reglement rond het spreekrech­t voorziet, kreeg elke fractie daarop de kans om zich uit te spreken over de tussenkoms­t.

Burgemeest­er Ann Schrijvers (ZVP) zei dat sociale woonmaatsc­happij Landwaarts al een voorontwer­p klaar heeft met 48 koopwoning­en. Ze wees erop dat er nog een hele weg te gaan is alvorens een definitiev­e vergunning wordt toegekend. “De Gemeenteli­jke Ruimtelijk­e Commissie (Gecero) moet er nog advies over geven”, zegt Schrijvers. “Bovendien voorziet het bpa enkele voorschrif­ten waar rekening mee moet gehouden worden. Onder meer het draagvlak in de omgeving is belangrijk, alsook een goede verkeersaf­wikkeling. Ook mogen er geen grote aaneenslui­tende projecten komen en moet er zo min mogelijk verharding gebruikt worden. De bekommerni­s van de buurt wordt door alle fracties gedeeld. Bovendien moet er ook nog een openbaar onderzoek gevoerd worden. Dan hebben alle buurtbewon­ers het recht om bezwaren in te dienen. Langs de andere kant mogen we ook niet uit het oog verliezen dat jonge gezinnen de kans moeten krijgen om ook een woning te kopen in Zutendaal.”

 ?? FOTO CN ?? Buurtbewon­ers willen geen 48 maar maximum 30 sociale woningen in de buurt van Geerkensve­ld. “Een te sterke verdichtin­g gaat in tegen het woonkarakt­er van Zutendaal”, zei Kurt Keppers, in naam van de buurt.
FOTO CN Buurtbewon­ers willen geen 48 maar maximum 30 sociale woningen in de buurt van Geerkensve­ld. “Een te sterke verdichtin­g gaat in tegen het woonkarakt­er van Zutendaal”, zei Kurt Keppers, in naam van de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium