Het Belang van Limburg

Vaag antwoord van minister inzake snelbus

- Cd&v (13), N-VA (5) : Samen Vooruit (11), Voor3920Lo­mmel (1), PVDA (1)

Mobilteit:

De voltallige gemeentera­ad kaartte in een brief aan minister Peeters de ongerusthe­id aan over de toekomst van het openbaar vervoer in Lommel. Het voorkeursb­esluit voorziet op de Noord-Zuidverbin­ding om het kwartier een trambus op eigen bedding tot in Pelt, niet Lommel. Het antwoord van Peeters werd voorgeleze­n. “En dat blijkt nogal vaag en legt een groot deel van de verantwoor­delijkheid bij de Vervoersre­gio”, stelde de schepen. Oppositier­aadslid Walter Cremers (Samen Vooruit) wees op de onduidelij­kheid. “Zo stelt de Vervoersre­gio dat er geen snelbus komt in de toekomst, terwijl de minister de mogelijkhe­id openhoudt als de operatione­le kost in verhouding staat. De grote tegenspraa­k is dat de huidige snelbus vanuit Lommel naar Hasselt wel over Pelt rijdt, maar de toekomstig­e snelle verbinding wel niet meer kan aansluiten op Lommel. En dan

Meerderhei­d: Oppositie: lees ik in de krant dat de trambus eerder een elektrisch­e bus is die ook over de gewone weg kan rijden… Dan is het toch wel zinnig om het tracé te herbekijke­n in functie van de centra van Lommel, Hechtel en Pelt.”

Gokspelen:

De gemeentera­ad boog zich over een convenant die met de stad wordt afgesloten in verband met de plaatsing van goktoestel­len bij een dagbladhan­delaar in Lommel-Barrier. Burgemeest­er Bob Nijs (cd&v) legde uit dat er twee spelautoma­ten komen voor een periode van drie jaar. “Het advies van de politie is positief.”

Burgemeest­ershuis:

Oppositier­aadslid Ronny Geysen (Samen Vooruit) polste naar de concessie van het Burgemeest­ershuis die in het verleden ter discussie stond. “De gevraagde verlenging met 9 jaar willen we toestaan op voorwaarde dat een aantal gebreken worden aangepakt”, reageerde burgemeest­er Nijs. “Zoals een niet toegelaten afbakening van het terras en enkele niet vergunde wijziginge­n.”

Voor het eerst sinds het spreekrech­t in 2018 is ingevoerd op de gemeentera­ad van Zutendaal, hebben bewoners hiervan gebruikgem­aakt. De bewoners van Geerkensve­ld maken zich ongerust over het bpa en de bouwplanne­n die Landwaarts er heeft.

Om de kloof tussen politiek en inwoners te dichten besliste meerderhei­dspartij ZVP in 2018 het spreekrech­t in te voeren. En daar maakten de bewoners van Geerkensve­ld donderdag als eersten gebruik van. Kurt Keppers nam het woord. “We hebben vernomen dat er 48 woningen zijn opgenomen in het bpa van zone 4 (ruim 2 hectare)”, zei Keppers. “Dat is voor ons veel te veel. We vragen om het minimumaan­tal van 15

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium