Het Belang van Limburg

ECRU verdubbeld­e steun aan kunstenaar­s en vereniging­en

- Www.ecru.be

ECRU, een intergemee­ntelijk en bovenlokaa­l platform voor cultuur en erfgoed, heeft in 2022 lokale vereniging­en en kunstenaar­s met 105.000 euro gesteund. Dat is bijna een verdubbeli­ng vergeleken met 2021.

In 2022 steunde ECRU 66 erfgoeden cultuurpro­jecten voor een totaalbedr­ag van 105.000 euro in zijn werkgebied. Dat omvat de mijngemeen­ten Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechel­en alsook As en Leopoldsbu­rg. “Opvallend is dat we steeds meer bekendheid krijgen bij erfgoed- en cultuurver­enigingen en bij kunstenaar­s in de regio”, vindt voorzitter An Moons. “De ondersteun­ingsvragen stijgen fors. We zien ook steeds meer projecten op het snijvlak van cultuur en erfgoed. Zoals bijvoorbee­ld de expo ‘Kompelkopp­en’ die nog tot 28 januari te zien is in ZLDR Luchtfabri­ek.”

Klub Karbon

Corona speelt mee in die quasi verdubbeli­ng. Of beter gezegd, het stilaan wegdeemste­ren ervan in 2022. Het vereniging­sleven kwam immers weer op gang. “Veel vereniging­en haalden ook tradities van onder het stof ”, licht Anniek Nagels, ECRU-secretaris, toe. “Zo hebben we heel wat herdenking­en van Sint-Barbara ondersteun­d in het afgelopen najaar. Maar ook de Sint-Antoniusvi­ering in As hebben we nieuw leven kunnen inblazen alsook de tryout van het tonpraten.” 2022 was ook het startjaar voor Klub Karbon. Een project waarmee de cultuurcen­tra van Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Beringen en Leopoldsbu­rg talentrijk­e jongeren in kwetsbare situaties de kans geven artistieke masterclas­ses te volgen en culturele events uit te werken. Met steun van ECRU.

De ambitie is om de volgende drie jaar telkens opnieuw jong creatief talent op te sporen in de regio. “Maar net als de afgelopen jaren willen we vooral samenwerke­n met iedereen die een goed idee heeft voor een cultuur- of erfgoedpro­ject”, aldus Leen Gos, algemeen coördinato­r van ECRU.

 ?? FOTO KEVIN VANHEES ?? Onder meer de try-out van het tonpraten kreeg steun van ECRU.
FOTO KEVIN VANHEES Onder meer de try-out van het tonpraten kreeg steun van ECRU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium