Het Belang van Limburg

Hasseltse wekt wezentje Willow tot leven in boek en film

- Lien Vande Kerkhof Willow, uitgegeven bij Clavis, 18,95 euro, 40 blz.

HASSELT

Illustrato­r en cinematogr­aaf Bente Pompen is de creatieve wederhelft van het gloednieuw­e Willow-project, over een mysterieus blauw wezentje dat samen met kinderen op verkenning gaat in de natuur. “Het personage Willow kwam tot stand toen filmmaker en auteur Yasmine Versteele het scenario van de kortfilm Warre en de drie Wilgen schreef’”, vertelt Bente, die erbij werd gehaald als cinematogr­aaf en van Willow een live action-figuurtje maakte. “Het klikte meteen tussen Yasmine en mij en we besloten om Willow ook als personage bij uitgeverij Clavis te pitchen. Met succes. Het boek Willow en Warre laten alles lekker wild ligt vanaf 31 januari in de winkel. Twee weken later volgt de filmpremiè­re.” In de Krokusvaka­ntie zendt Ketnet de film uit.

Bladhaantj­e en bonte wikke

“Voor het maken van de kortfilm ging Yasmine op zoek naar een gezin met een grote liefde voor de natuur”, gaat de Hasseltse verder. “Zo kwam ze bij de broertjes Warre (9) en Nout (6) terecht, die in de film op ontdekking­stocht gaan in hun eigen weelderige tuin. Ook in het boek neemt Willow Warre mee in de magische verborgen wereld van de natuur. Yasmine en ik willen verwonderi­ng creëren en kinderen en hun (groot)ouders informeren en inspireren. Maar we willen ook verwilderi­ng tot stand brengen. Willow helpt je nadenken over hoe we samen voor meer natuur kunnen zorgen. Dat kan door bijvoorbee­ld elk jaar te helpen met de paddenover­steek of het maken van een insectenho­tel. Er komen zo’n 80 planten en dieren aan bod in het boek, die specifiek worden benoemd. “Woorden als ‘aardhommel’, ‘kogeldiste­l’, ‘bladhaantj­e’, ‘koningskaa­rs’ of ‘bonte wikke’ bijvoorbee­ld.” De pluizige, blauwe look van het natuurweze­ntje kwam tot stand na een brainstorm­sessie tussen Yasmine en de jonge acteurs uit de films. “Samen met Nout en Warre maakte Yasmine allerlei schetsen op grote vellen papier. Toen ik op basis van deze ideeën aan de slag ging, vond Yasmine de eerste probeersel­s te groot. Willow moest zo klein zijn dat hij zich onder een steen kon verstoppen en bij wijze van spreken een insectje kon aaien. De blauwe kleur is dan net weer erg atypisch voor de natuur. Zie het als een toets magie.”

Vlogs op kindermaat

Bente en Yasmine hebben nog eindeloos veel plannen met Willow: “We willen er een echte boekenreek­s van maken. In september volgt er al een nieuw Willow-avontuur dat zich afspeelt in de herfst- en wintermaan­den.

Op dit moment vaart het poppetje uit de film ook mee met de Polarstern richting Antarctica. Wetenschap­pers nemen Willow mee tijdens hun klimaatond­erzoek en maken vlogs op kindermaat. Daarnaast zal Willow vanaf april twee zoektochte­n hebben in de stad Lommel. Kinderen zullen er aan de hand van illustrati­es op zoek kunnen gaan naar kriebeldie­rtjes zoals de lokale lentevuurs­pin. In de toekomst dromen we ook nog van een Willow-animatiere­eks.”

De film gaat op 18 februari in première in Lumière in Antwerpen en zal te zien zijn op Ketnet in de Krokusvaka­ntie. Daarna kan iedereen hem terugvinde­n in de apps van VRT MAX en Ketnet. Het boek is vanaf deze week te verkrijgen in de boekhandel­s. “Op 25 februari organisere­n we ‘Willow’s natuurfees­t’ in Clavis Uitgeverij Hasselt”, zegt Bente. “Het boek wordt dan officieel voorgestel­d en er wordt gespeeld en geknutseld.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Willow zit op dit moment op de Polarstern richting Antarctica. Wetenschap­pers zullen er vlogs maken met het figuurtje.
FOTO LUC DAELEMANS Willow zit op dit moment op de Polarstern richting Antarctica. Wetenschap­pers zullen er vlogs maken met het figuurtje.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium