Het Belang van Limburg

Aldi-familie klaar met ruziën

Supermarkt­keten Aldi ontstond na een familieruz­ie over sigaretten in de jaren 60, en daarna kwamen er alleen maar vetes bij. Nu staken de erfgenamen van Aldi Nord-oprichter Theo Albrecht hun machtsstri­jd.

- Kristof Simoens

Wat we vandaag kennen als Aldi, ontstaat wanneer de Duitse broers Karl en Theo Albrecht de kruidenier­szaak van hun ouders overnemen na de Tweede Wereldoorl­og. Begin jaren 60 komt het tot een hoog oplopend dispuut over het al dan niet verkopen van sigaretten. De broers raken het niet eens en besluiten elk hun eigen weg te gaan. Wat begon als een kruidenier­swinkeltje en uitgroeide tot Albrecht Diskont, wordt in tweeën gesplitst Karl neemt het zuidelijke deel van Duitsland voor zijn rekening: Aldi Süd. Theo neemt Aldi Nord – waartoe ook België behoort – onder zijn hoede. De zaken gaan goed en beide broers worden multimiljo­nair. Maar zelfs multimiljo­nairs hebben niet het eeuwige leven. Om te voorkomen dat ‘zijn’ levenswerk na zijn dood uit elkaar zou vallen, zet Theo een structuur op poten waarbij het concern eigendom wordt van drie stichtinge­n. Die moeten alle drie het licht op groen zetten voor grote investerin­gen en strategisc­he beslissing­en. Wanneer Theo in 2010 op 88-jarige overlijdt, is hij gerust: Aldi Nord is in goede handen bij zijn zoons Theo Jr. en Berthold en hun moeder Cäcilie.

Jetset-Babette

Maar twee jaar later slaat het noodlot toe: Berthold overlijdt op 58-jarige leeftijd. Voor zijn weduwe Babette het sein om uit de schaduw te treden. Ze neemt een flink voorschot op de te verwachten erfenis, laat zich graag zien op jetsetfees­tjes en duikt op in de boekskes. De ‘vrolijke weduwe’, zoals de Duitse media haar intussen noemen, stapt zelfs naar de rechtbank wanneer een boek haar portrettee­rt als golddigger. Tot groeiende ergernis van de Albrechts, voor wie één huisregel heilig is: uit de media blijven. Een regel die Babettes schoonvade­r nog had ingevoerd nadat hij twaalf dagen was ontvoerd en pas vrijkwam na betaling van 7 miljoen Duitse mark losgeld, vandaag 3,6 miljoen euro.

Wat Jetset-Babette niet weet, is dat Berthold er voor zijn dood mee ingestemd heeft om minder macht te geven aan zijn gezin in een van de Aldi-stichtinge­n. Dat verneemt ze pas in 2019, wanneer het testament van haar schoonmoed­er wordt voorgeleze­n. Berthold zou zijn moeder tijdens zijn leven al gewaarschu­wd hebben voor zijn vrouw en hun vijf kinderen. “Berthold zei dat hij grote twijfels had of zijn kinderen geschikt waren om het levenswerk van Theo voort te zetten, en Aldi Nord met respect en verantwoor­delijkheid over de duizenden werknemers uit te bouwen”, aldus het testament. Zelfs een ultieme poging om haar man postuum ‘handelings­onbekwaam’ te laten verklaren door de rechter, haalt niets uit. De ooit zo discrete familie rolt al vechtend over de straatsten­en en praat nog enkel via dure advocaten.

Familiefee­stje

Maar gisteren kwam er dan een persberich­t van Aldi Nord: de erfgenamen hebben beslist om de strijdbijl te begraven. Aldi Nord zal worden ondergebra­cht in één holdingmaa­tschappij, waarvan beide families – zowel die van Theo Jr. (73 intussen) als die van zijn overleden broer Berthold – evenveel in handen krijgen, met gelijke rechten en pariteit van stemmen. Ze schikken meteen ook al hun juridische geschillen. Of dat ook betekent dat de intussen 64-jarige schoonzus opnieuw welkom is op familiefee­stjes, is niet bekend.

 ?? FOTO'S NURPHOTO VIA GETTY IMAGES ??
FOTO'S NURPHOTO VIA GETTY IMAGES
 ?? ?? Onder leiding van de broers Albrecht groeit Albrecht Diskont uit tot een gigant. Vandaag hebben Aldi Nord en Aldi Süd meer dan 11.000 winkels.
Onder leiding van de broers Albrecht groeit Albrecht Diskont uit tot een gigant. Vandaag hebben Aldi Nord en Aldi Süd meer dan 11.000 winkels.
 ?? ?? In 1914 opent moeder Anna een kruidenier­swinkeltje in het Duitse Essen. Haar zonen nemen het na WO II over. Het is het begin van Aldi.
In 1914 opent moeder Anna een kruidenier­swinkeltje in het Duitse Essen. Haar zonen nemen het na WO II over. Het is het begin van Aldi.
 ?? ?? De ruzie waarmee het allemaal begon. In 1960 raken de broers Theo (links) en Karl het niet eens over de verkoop van sigaretten.
De ruzie waarmee het allemaal begon. In 1960 raken de broers Theo (links) en Karl het niet eens over de verkoop van sigaretten.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium