Het Belang van Limburg

“Eindelijk een prinses met een normaal lichaam”

- Kim Clemens

De Nederlands­e kroonprins­es is voor het eerst op officiële reis. Het gaat naar de Nederlands­e Caraïben, naar Bonaire, en daar horen uitbundige dansjes, luchtige jurken en veel zon bij. En blijkbaar ook flink wat online bagger over het figuur van Amalia. Het is stilaan vaste prik wanneer de prinses zich in het openbaar begeeft. Wat nog maar eens toont hoe sterk het slankheids­ideaal in de maatschapp­ij zit ingebakken. Zeker voor prinsessen. “We zijn zo gewend dat ze allemaal superslank zijn. Dat er nu eens een prinses is met een normaal, doodgewoon lichaam, dat is zo’n belangrijk symbool”, zegt plussizemo­del Romy Schlimbach. “Een prinses, een koningin: dat spreekt tot de verbeeldin­g. Maar tot nu toe zagen we die allemaal in één bepaald type.”

Denk maar aan Disney, waar een man de ranke tailles van Assepoeste­r, Belle of Ariël moeiteloos met één hand kon omspannen om ze de lucht in te tillen. “In alle prinsessen­verhalen is de heldin mooi en slank, terwijl de slechterik dikker is of lelijke gelaatstre­kken heeft”, zegt professor communicat­iewetensch­appen Laura Vandenbosc­h (KU Leuven). “Dat heeft invloed. De ideeën die we hebben over schoonheid worden heel vroeg gevormd, en tegelijk worden een hele reeks positieve eigenschap­pen onbewust gelinkt met mooi zijn.”

Kentering

Stilaan is er een kentering. Mattel lanceerde in 2016 iéts rondere Barbies. Disney introducee­rde in de film Encanto in 2021 Luisa, een iets forser nevenperso­nage dat onverwacht populair was. Eind vorig jaar volgde dan het eerste dikkere meisje als heldin in een kortfilm. “Het is zo belangrijk om net in die kinderfilm­s andere lichaamsbo­uwen te tonen”, zegt Vandenbosc­h. “Maar laten we eerlijk zijn, het zijn echt nog de eerste stappen. Gewicht zou irrelevant moeten zijn. Het moet gaan over inhoud, ook bij prinses Amalia.”

Maar daar zijn we nog niet. “Mijn lichaam is letterlijk het minst interessan­te aan mij”, zegt Romy Schlimbach. En toch vindt ze het belangrijk het online te blijven tonen. “Ik ben geboren in 1995, en opgegroeid tijdens de hoogdagen van size zero. Ik zag niemand zoals ik. Ik heb zelf een eetstoorni­s ontwikkeld omdat ik echt dacht dat het een probleem was dat mijn lijf er niet uitzag zoals de meisjes op magazineco­vers of op Ketnet. Daarom weet ik hoe belangrijk rolmodelle­n zijn.” Al krijgt ook zij bakken bagger over zich. “Ik blijf me erover verbazen hoe nijdig mensen kunnen zijn, gewoon omdat je een maatje meer hebt en je amuseert.”

Er zijn er die dan het gezondheid­sargument aanhalen. Dat overgewich­t ongezond is en niet “gepromoot moet worden”. “Dat is exact het probleem”, zegt Romy Schlimbach. Niemand gaat bewust verdikken om er zo uit te zien. “Het gaat erom te tonen dat we bestaan, maar blijkbaar moet je ons bestaan niet accepteren of respectere­n.”

Maar zelfs wie denkt dat het oké is om anderen te wijzen op gevaren voor hun gezondheid, is eraan voor de moeite, zegt psycholoog An Vandeputte van Eetexpert, het Kenniscent­rum voor Eet- en Gewichtspr­oblemen. “Eerst en vooral omdat gewicht weinig zegt over gezondheid. Daarvoor moet je kijken naar levensstij­l. Eten en bewegen, maar ook slapen, psychisch welzijn, sociaal weefsel. Maar daarnaast weten we uit onderzoek dat opmerkinge­n over uiterlijk meer kwaad dan goed doen. Ze hebben een averechts effect op mensen met overgewich­t. Niet alleen maakt het mensen nog ontevreden­er over hun lichaam; ze gaan ook minder gemakkelij­k dingen doen die eigenlijk zouden helpen.”

Voor prinses Amalia zijn de reacties op zijn minst vervelend. De Zweedse prinses Victoria ontwikkeld­e rond die leeftijd zelfs anorexia onder de aanhoudend­e publieke druk. Maar de opmerkinge­n kunnen ook een nefaste invloed hebben op wie ze leest. “Je zal maar een jongere zijn in volle groei, met een lichaam dat fel veranderd is in een maatschapp­ij waarin je blijkbaar mager moét zijn”, zegt Vandeputte. “Die opmerkinge­n confronter­en je met de enge idealen die de maatschapp­ij oplegt”, zegt Vandenbosc­h (KU Leuven). “Bodyshamen kan ervoor zorgen dat je jezelf gaat vergelijke­n en je lichaam meer als een object gaat zien. Maar dat geldt ook voor wie die commentare­n leest.” Zeker bij jongeren die al slecht in hun vel zitten.

“We zien bij hen dezelfde reacties als bij het doelwit van de opmerkinge­n, zij het minder intens.”

 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? De Nederlands­e prinses Amalia bezoekt momenteel met haar ouders Bonaire, Aruba en Curaçao.
NEWS FOTO PHOTO De Nederlands­e prinses Amalia bezoekt momenteel met haar ouders Bonaire, Aruba en Curaçao.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium