Het Belang van Limburg

Defensie laat zinkassen afgraven

- Staf Boons

Tussen de spoorweg en de Heppenstra­at in Leopoldsbu­rg gaat Defensie opnieuw een strook van domein Reigersvli­et saneren. Het gaat om de zone waar de gemeente een vrachtwage­nparking en recyclagep­ark wil aanleggen.

Op het domein Reigersvli­et is de bewuste zone langs de spoorweg ondertusse­n eigendom van de gemeente. Die wil er een vrachtwage­nparking en recyclagep­ark aanleggen. De zone ligt tegenover het museum MKOK tussen de Heppenstra­at en de spoorweg. Er is een vervuiling vastgestel­d met metaalslak­ken of zinkassen die vorige eeuw werden gebruikt als ondergrond voor de wegen rondom de toenmalige K-blokken.

“Een eerste bodemonder­zoek dat uitgevoerd werd door een extern studiebure­au wees op een ‘beperkte’ vervuiling met zware metalen in een drietal zones. In grote lijnen liggen die op of langs de Nieuwpoort­laan, een straat die ondertusse­n door de begroeiing enkel nog toegankeli­jk is voor wandelaars en mountainbi­kers. Aan de hand van proefsleuv­en die vanaf 6 februari getrokken worden, zal in overleg met OVAM (Openbare Vlaamse Afval Maatschapp­ij) beslist worden of ook buiten de vooropgest­elde zones afgegraven moet worden. Bij deze sanering zal een gespeciali­seerd bedrijf de vervuilde grond tot op een diepte van 50 cm verwijdere­n.

Hierbij wordt het zand dat nog gesaneerd kan worden, afgevoerd naar een zuiverings­installati­e. De andere grond wordt gestockeer­d op een afgesloten stortplaat­s. Niet enkel de verontrein­igde bodem wordt afgegraven, ook werd beslist om het grondwater 10 jaar lang te monitoren op aanwezighe­id van zware metalen. “Hiervoor werden acht controlepu­tten geboord”, verduideli­jkt legeroffic­ier Inge Bloemen, die de saneringso­peratie coördineer­t.

Luchtfoto’s

De grootste concentrat­ies aan zware metalen werden aangetroff­en in de bedding van de vroegere wegen die midden vorige eeuw waren aangelegd bij de bouw van de betonnen logementsb­lokken, in militaire kringen bekend als de K-blokken. Destijds was het gebruikeli­jk om uit zinkfabrie­ken goedkoop verharding­smateriaal te laten aanvoeren. De betonnen gebouwen zijn decennia geleden afgebroken, maar de vervuilde grond bleef achter, weliswaar onder een laag zand en begroeid met bomen of lage begroeiing. Voor een situatiesc­hets kon Defensie terugvalle­n op luchtfoto’s met daarop de toenmalige gebouwen.

Echternach

Defensie hoopt tegen de zomer klaar te zijn met dit project. De laanbomen langs de Heppenstra­at worden zo veel mogelijk gespaard en de weg zelf wordt niet afgesloten, maar er moet wel rekening gehouden worden met extra werfverkee­r. Ook op het gemeentehu­is hoopt men dit project zo snel mogelijk klaar te hebben. “Vergeet niet dat wij als eigenaar pas kunnen starten met de aanleg van de vrachtwage­nparking en het recyclagep­ark als die sanering afgerond is. Los daarvan is er ook nog het lopende dossier met de ontsluitin­gsweg naar deze zone. Kortom, het blijft een processie van Echternach, waarvan wij het tempo helaas niet kunnen opdrijven”, besluit burgemeest­er Wouter Beke (cd&v).

De parking op de Reinpadstr­aat in Genk wordt heringeric­ht zodat er meer plaatsen ontstaan en dat ook de fietsstraa­t vanaf de Hospitaals­traat verder kan worden doorgetrok­ken. Ook komt er aan de Europalaan een betere fietsverbi­nding met het station.

Het gaat om twee maatregele­n van een hele reeks waarvoor 3 miljoen euro wordt vrijgemaak­t. “De focus zal vooral op fietsen liggen”, zegt schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans. “We merken dat de fiets een almaar prominente­re rol speelt in ons verkeer. Om dat aan te moedigen, willen we ook zorgen dat ons netwerk optimaal blijft. Dat vergt aanpassing­en, nieuwe verbinding­en en onderhoud.”

 ?? FOTO FOTO SB ?? Volgende week wordt de zone rechts afgebakend.
FOTO FOTO SB Volgende week wordt de zone rechts afgebakend.
 ?? FOTO SB ?? Om het grondwater de komende tien jaar te monitoren zijn controlepu­tten geboord.
FOTO SB Om het grondwater de komende tien jaar te monitoren zijn controlepu­tten geboord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium