Het Belang van Limburg

Frictieloo­s parkeren verliep voorbije weken niet zonder fricties

- Toon Royackers

Het zogenaamde ‘frictieloo­s parkeren’ in Sint-Truiden verloop niet helemaal zonder... fricties. Automobili­sten kunnen met nummerplaa­therkennin­g via een app betalen. Alleen zorgt dat soms voor hoge facturen.

Onder meer Benny Janssen uit Sint-Truiden heeft er al twee weken last van. “Ik breng mijn zoontje elke vrijdagavo­nd naar het Lago Bloesembad. Daar kun je handig parkeren via de app 4411 op je smartphone. In theorie moet je dan geen kaartje meer halen en betalen aan een automaat. Alles verloopt volledig automatisc­h, want een camera ziet je nummerplaa­t bij het binnenrijd­en en bij het buitenrijd­en. De parkeertij­d wordt vanzelf geactiveer­d en weer stopgezet. Dat is althans de theorie.”

Groot was de verbazing van Benny toen hij afgelopen maand zag dat zijn parkeertij­d aan het Bloemsemba­d helemaal niet beeindigd was. “Toen ik zaterdag keek, stond ik volgens de app nog altijd geparkeerd aan het zwembad, maar ik was natuurlijk al lang thuis. Telefonere­n hielp niet, want pas maandag konden ze mij verder helpen. Op dat moment had ik dus al een rekening van drie dagen lopen. Een vrouw aan de lijn stelde doodleuk voor om 20 euro voor één dagticket te betalen, aangezien mijn parkeertij­d kennelijk niet goed geregistre­erd was. Dat vond ik wat veel geld voor twee uurtjes parkeren. Een parkeerapp dient om het leven makkelijke­r te maken, toch?”

Camera schuin

Uiteindeli­jk kreeg Benny zijn parkeertij­d beperkt tot de twee uur die hij werkelijk gebruikt had. “Bleek een week later dat die app alweer lustig bleef verder tikken nadat ik al lang vertrokken was uit het Bloesembad. Aan mijn nummerplaa­t of wagen kan het echt niet liggen. Want de ene keer was ik met de auto van mijn vrouw, de tweede keer met mijn eigen wagen. Het moet dus aan het systeem zelf liggen. Enfin, ik zag alweer een heel weekend mijn parkeertij­d oplopen. Pas maandag kreeg ik na enkele telefoontj­es alles weer recht gezet. Gaat dat nu elke week zo verlopen, en hebben andere bestuurder­s daar ook last van?” Kennelijk wel. Bedrijfsle­ider Dirk Reinquin erkent dat er de voorbije weken enkele problemen geweest zijn. “Heel vervelend, en we stonden geruime tijd voor een raadsel. Maar deze man heeft gelijk. Blijkbaar stond de camera die de uitrijdend­e voertuigen moest registrere­n schuin. Mogelijk was iemand er tegen gereden. Niet alle wagens werden nog goed geregistre­erd. Dat had tot gevolg dat voor enkelen de parkeertij­d bleef doorlopen. Heel vervelend. Uiteraard krijgt iedereen die in dat geval zat zijn geld terug. Dat is bij deze man al gebeurd. De camera is inmiddels weer goed afgesteld.”

 ?? FOTO TR ?? Benny Janssen kreeg plots een veel te hoge factuur.
FOTO TR Benny Janssen kreeg plots een veel te hoge factuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium