Het Belang van Limburg

Wonen in Limburg of WiL: zo heet nieuwe eengemaakt­e Limburgse woonmaatsc­happij

- Timmie van Diepen

De nieuwe Limburgse sociale woonmaatsc­happij heeft nu ook een naam: Wonen in Limburg of kortweg WiL. Op 1 juli smelten de 19 huidige maatschapp­ijen samen.

Het was Raf Drieskens (cd&v), de voorzitter van de transitier­aad (de toekomstig­e raad van bestuur, nvdr.), die vrijdagmid­dag in Watt 17 in Zolder de naam van de grote Limburgse woonmaatsc­happij onthulde. Die zal dus Wonen in Limburg heten, of kortweg WiL.

Vanaf 1 juli vervangt die ene maatschapp­ij de huidige 19 sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen in Limburg. Wie een sociale woning wil huren of kopen, zal zich vanaf dan dus tot Wonen in Limburg moeten richten. En niet meer tot maatschapp­ijen als Nieuw Dak, Ons Dak of Kempisch Tehuis.

1,8 miljard

Met 24.000 huurwoning­en wordt Wonen in Limburg de grootste huurmaatsc­happij in Vlaanderen. In totaal heeft de organisati­e voor 1,8 miljard aan onroerende goederen in de portefeuil­le. De komende jaren wil de organisati­e flink groeien. “Ons nieuwe logo symbolisee­rt die groei”, zegt Drieskens. “We moeten zowel het aanbod als de dienstverl­ening vergroten. Vandaag wachten in Limburg 21.000 huurders en 4.000 kopers op een sociale woning. Die wachtlijst moet korter. De bouw van nieuwe woningen moet dus sneller gaan. Daarnaast is ook duurzaamhe­id erg belangrijk. We willen vernieuwen­d bouwen en inzetten op renovatie, net omdat we vandaag vaak met oude woningen zitten.”

Achter de schermen wordt gesproken over een bouwvermog­en van zo’n 500 nieuwe sociale woningen per jaar. Rest de vraag wie de dagelijkse leiding krijgt over Wonen in Limburg. De nieuwe algemeen directeur zou in april-mei worden aangeduid. Het staat vast dat een van de huidige 19 directeurs die taak op zich zal nemen. “We hebben bewust geen externe procedure gestart”, zegt Drieskens. “De huidige 19 directeurs blijven allemaal aan boord binnen de organisati­e, aan dezelfde loonvoorwa­arden.” In gemeenten waar er geen fysiek aanspreekp­unt is, wordt er gedacht aan wekelijkse contactmom­enten in het gemeentehu­is.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Raf Drieskens (cd&v), voorzitter van de transitier­aad, de toekomstig­e raad van bestuur van Wonen in Limburg.
FOTO RAYMOND LEMMENS Raf Drieskens (cd&v), voorzitter van de transitier­aad, de toekomstig­e raad van bestuur van Wonen in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium