Het Belang van Limburg

Wie is Bart Pluymers?

-

Op 12 februari worden jullie tot diaken gewijd. Hoe leven jullie daarnaar toe?

Gianluca: “Het zal een bijzonder moment zijn. In aanloop naar de diakenwijd­ing gaan we eerst nog op retraite, ik heb gekozen voor Santiago de Compostell­a, Bart voor Westvleter­en.”

Bart: “Niet voor de trappist hoor. (lacht) We worden diaken gewijd in voorbereid­ing van het priestersc­hap. Elke priester blijft zijn leven lang ook diaken, dienaar. Vanmiddag overlopen we nog even alle stappen van de diakenwijd­ing in de SintQuinti­nuskathedr­aal.”

Hoe verloopt een diakenwijd­ing?

Bart: “Bij de start van de viering zitten we bij onze ouders, tussen de mensen. Daarna worden we naar voor geroepen, we staan recht vanuit de gemeenscha­p om te laten zien dat we er als diaken voor alle mensen zijn. Daarna volgen een aantal beloftes. Het eerste dat we beloven, is het celibaat. We beloven ongehuwd door het leven te gaan. Daarna volgt onder meer de belofte rond eerbied en gehoorzaam­heid aan de bisschop. Na al die beloftes gaan we aan alle engelen en heiligen vragen om voor ons te bidden. Op dat moment moeten we plat op de grond gaan liggen. Het teken dat we ons helemaal geven. Daarna volgt de eigenlijke wijding door handoplegg­ing, zoals we dat ook in de Bijbel terugvinde­n. Tot slot krijgen we het gewaad van de diaken of dalmatiek aangemeten en ontvangen we het evangelieb­oek.”

Gianluca: “En dan volgt er een feestje. (lacht) Daarna zijn we nog minstens zes maanden diaken in de pastorale eenheid waar we op dit moment stage lopen. De wijding tot priester volgt wellicht na de zomervakan­tie.”

Wat is de taak van een diaken?

Gianluca: “Een diaken mag het Evangelie verkondige­n, mag dopen en een huwelijk inzegenen. De sacramente­n van de biecht en de ziekenzalv­ing zijn voorbehoud­en aan de priester, net als de consecrati­e in de eucharisti­eviering. Maar diaconie betekent ook oog en oor hebben voor mensen in nood.”

Bart: “Onze dalmatiek heeft – in tegenstell­ing tot het gewaad van een priester – mouwtjes. Het zegt eigenlijk symbolisch: steek de handen maar uit de mouwen, stel je dienstbaar op.”

Waarom zijn jullie zeven jaar geleden aan het seminarie gestart? Waarom willen jullie priester worden?

Gianluca: “In mijn geboortest­ad Taranto heb ik van dichtbij gezien wat een priester kan betekenen voor een gemeenscha­p. Ik was er misdienaar en scout, en de lokale pastoor heeft wellicht in mij ook het teken van de roeping gezien. Hij nam me mee naar de opvangcent­ra voor vluchtelin­gen,

Bart (24) is afkomstig van Zonhoven. Als kind volgde hij het voorbeeld van zijn oudere broer en werd misdienaar in Zonhoven. Daar is hij ook enkele jaren leider bij de Chiro geweest. In 2016 startte Bart aan zijn 7-jarige priesterop­leiding aan het Johannes XXIII-seminarie in Leuven. Op dit moment is hij op stage in de pastorale eenheid Sint-Jozef Kinrooi.

“Dat ik misdienaar was, werd niet echt goed ontvangen door de klas. Er kwamen allerhande verhalen naar buiten over de Kerk. En daar

werd ik op aangesprok­en”

daklozen en jongeren die verslaafd zijn aan drugs en alcohol. Daar is mijn roeping geboren. Door in contact te komen met mensen die lijden, die hoop zoeken. Door ook in hen het gelaat van Christus te (h)erkennen.”

Bart, jij bent meteen na je middelbaar gestart aan de priesterop­leiding. Was het voor jou een kinderdroo­m?

Bart: “Dat mag je wel zeggen. Veel kinderen van 10 willen brandweer- of politieman worden, maar ik wilde graag priester worden. Het zat er bij mij van jongs af aan al een beetje in. We gingen thuis wekelijks naar de mis en toen ik in het derde leerjaar misdienaar werd, heb ik het geloof steeds beter leren kennen. Ik kan het niet goed omschrijve­n, maar ik was gefascinee­rd, het gaf me veel warmte, die misviering­en vervulden mij wel, het maakte mij heel, heel blij. Ik wilde er meer over weten, wat is nu eigenlijk dat geloof ? En zo ging ik zelf op zoek, in de Bijbel, op het internet. Ik voelde me op de één of andere manier geraakt door Jezus Christus, door een vriendscha­p die ik kon hebben met Jezus Christus. En vanuit die vriendscha­p kreeg ik het gevoel dat God het verlangen in mijn hart had gelegd om zijn priester te worden, voor zijn mensen. Maar in het middelbaar was het niet altijd even makkelijk om daarvoor uit te komen.”

Heb je je vaak moeten verantwoor­den omdat je gelovig bent?

Bart: “Toch wel. Als je als enige in de klas praktisere­nd bent, dan voel je je ook ergens alleen in het geloof. Dat ik misdienaar was, werd niet echt goed ontvangen door de klas. De Kerk ging toen ook door een moeilijke periode, er kwamen in die periode allerhande verhalen naar buiten. En daar werd ik als jonge gast ook op aangesprok­en. Als je gelovig bent en je ten dienste wil stellen van die kerkgemeen­schap, dan word je daar ook mee geidentifi­ceerd. Ze gaan je zien als man van de Kerk. Maar gelukkig is dat beeld in de laatste jaren van mijn middelbaar veranderd. Toen we voor de studiekeuz­e stonden, zeiden veel leerlingen oprecht: ‘Seg Bart, is priester worden niet iets voor u?’. Ik had er nooit openlijk over gesproken, omdat ik eerst wilde wachten op de toelating om te mogen starten aan de opleiding.”

Bart Pluymers (24)

Dat klasgenote­n dat zeiden, moet voor jou een bijzondere ervaring zijn geweest.

Bart: “Heel bijzonder. Ik denk dat ik op een bepaalde manier de vreugde die het me gaf, ook uitstraald­e. Of dat Christus het mocht uitstralen door mij. En zo heb ik de stap gezet. Ik wist dat als ik iets anders zou kiezen, God aan mijn mouw zou blijven trekken om priester te worden voor Hem, Hij die mij geroepen heeft. Maar ook voor zijn

 ?? ?? Op 12 februari worden Zonhovenaa­r Bart Pluymers (links) en Genkenaar Gianluca Loperfido tot diaken gewijd.
Op 12 februari worden Zonhovenaa­r Bart Pluymers (links) en Genkenaar Gianluca Loperfido tot diaken gewijd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium