Het Belang van Limburg

Voelt Vooruit de bloedarmoe­de in Limburg?

-

Vooruit stijgt als enige traditione­le partij, maar kan de goede score van vorig jaar niet herhalen. Is dit het effect van het ontslag van Meryame Kitir en de bloedarmoe­de in Limburg?

Eerst dit: met de 14,8 procent in onze nieuwe peiling is Vooruit de derde partij in Limburg. En het is ook de enige traditione­le partij die niet verliest tegenover 2019. Anderzijds valt de stijging wel binnen de foutenmarg­e. Dat betekent dat we strikt statistisc­h gezien niet mogen spreken van een vooruitgan­g. Dat was vorig jaar anders: toen peilde Vooruit nog op 17,5 procent, wat wel een significan­te stijging was in vergelijki­ng met de verkiezing­en in 2019.

Gekrenkt imago

De vraag is dan ook wat er het afgelopen jaar is veranderd. De goede score van vorig jaar werd toegeschre­ven aan het Connereffe­ct. De jonge partijvoor­zitter Conner Rousseau (30) blijft ook dit jaar hoog scoren in onze popularite­itspoll (die dinsdag wordt gepublicee­rd, nvdr.). Vooruit doet het net als Vlaams Belang ook goed bij jonge kiezers, die in 2019 nog niet mochten stemmen. Maar toch scoren de socialiste­n deze keer dus minder goed. Een oorzaak kunnen we uit de peiling moeilijk afleiden, maar wellicht speelt het gebrek aan (of de beschadigi­ng van) kopstukken de Limburgse socialiste­n parten. Meryame Kitir, de leading lady van de Limburgse socialiste­n, werd eind vorig jaar door Rousseau aan de kant geschoven na problemen op haar kabinet. Na maanden van rust keerde Kitir onlangs terug, maar of ze met haar gekrenkte imago nog dezelfde rol kan spelen is de vraag. Ook in onze poppoll valt Kitir terug. De andere lijsttrekk­er, Kris Verduyckt, is nauwelijks bekend. Het Conner-effect lijkt die bloedarmoe­de niet helemaal goed te kunnen maken.

Lek naar PVDA

En dan zijn er nog twee andere mogelijke verklaring­en. Ten eerste stuurt Rousseau zijn partij in een flinksere richting. Vorige week nog opperde hij het idee om het leefloon voor nieuwkomer­s te beperken. Zo schuift de centrumlin­kse partij op naar het midden en zuigt ze succesvol de twee andere centrumpar­tijen cd&v en Open Vld leeg. Maar het discours van Rousseau lijkt ook afstotend te werken. Ten tweede doen er al een hele tijd hardnekkig­e geruchten de ronde over een voorakkoor­d tussen Vooruit en N-VA in 2024. Rousseau kan het goed vinden met Zuhal Demir. Maar ook dat vooruitzic­ht op een door N-VA geleide Vlaamse regering kan bij linkse kiezers weerzin opwekken.

Niet alle linkse stemmen blijven daardoor bij Vooruit. Van de kiezers die in 2019 voor de toenmalige sp.a stemden, zegt 20 procent vandaag voor PVDA te willen kiezen. Geen enkele andere partij in onze peiling heeft procentuee­l gezien een dergelijk groot lek naar een concurrent. Gezien de strijd tussen Vlaams Belang en N-VA, waar de zweepparti­j intussen over de bestuurspa­rtij is gesprongen, moet dat ook Vooruit zorgen baren. Want wat op rechts kan, kan ook op links gebeuren. “Deze peiling is vooral een motivatie om het verschil te blijven maken voor de mensen”, reageert partijvoor­zitter Conner Rousseau. “Voor hun koopkracht en de gezondheid­szorg.”

“Deze peiling is

vooral een motivatie om het verschil te blijven maken voor de

mensen”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium