Het Belang van Limburg

Wie stopt de afkalving bij de N-VA?

-

Vier jaar geleden was N-VA nog de grootste in Limburg, maar de afkalving houdt aan. Met een comfortabe­le tweede plaats is dat niet dramatisch, al is het marktleide­rschap wel uit het zicht verdwenen.

In onze peiling van vorig jaar dook N-VA met 19,9 procent voor de eerste keer onder de symbolisch­e grens van 20 procent en deze keer kalft de score met 18,8 procent nog wat verder af. In vergelijki­ng met de verkiezing­suitslag van 2019 (22,6 procent) is dat een daling van 3,8 procentpun­t. Waar de achteruitg­ang van vorig jaar nog binnen de foutenmarg­e lag, is dat nu niet meer het geval: het gaat om een significan­te terugval. Dat bevestigt het beeld dat N-VA beetje bij beetje zijn kiezers verliest. Na de monstersco­re van 2014, toen de partij 31,4 procent haalde in Limburg, kwam in 2019 de eerste klap. Een derde van de kiezers verdween, maar de partij bleef wel de grootste. De afgelopen jaren lijkt het kiespublie­k echter verder te eroderen. Van de kiezers die in 2019 op N-VA stemden, zegt 71 procent dat vandaag opnieuw te willen doen, maar een aantal protestste­mmen uit het verleden lijken weg te vloeien naar uiterst-rechts en zelfs uiterst-links. Dertien procent van het kiespublie­k van vier jaar geleden, zou nu op Vlaams Belang stemmen. Negen procent op PVDA. Dat verlies wordt een beetje gecompense­erd door instroom vanuit centrumpar­tijen cd&v en Open Vld, maar onvoldoend­e om het verlies te stelpen.

Stikstofcr­isis

De achteruitg­ang is des te opvallende­r, omdat N-VA in Limburg met Zuhal Demir de populairst­e politica van het moment in haar rangen heeft. Maar ook zij kan het bloeden dus niet helemaal stoppen. Wat de oorzaak is, valt uit deze peiling moeilijk af te leiden, maar wellicht betaalt de N-VA de tol voor haar regeringsd­eelname op Vlaams niveau, waar Demir de moeilijke stikstofcr­isis probeert te bestieren. In Limburg, een provincie waar het conflict tussen landbouw en natuur erg zichtbaar is, kan dat zowel de steun als de afkeer voor de partij vergroten. Ook het geflirt met Vooruit kan potentieel stemmen kosten.

“De trends in Limburg liggen in het verlengde van de nationale peilingen”, zegt partijvoor­zitter Bart De Wever. “Ook hier is er werk aan de winkel om mensen te overtuigen dat stemmen op de N-VA de enig juiste en nuttige keuze is om een tweede Vivaldi-regering te voorkomen. Met sterke kopstukken als Zuhal Demir geloven we dat ons dat kan lukken.”

“Stemmen op NVA is enige juiste keuze om tweede Vivaldi-regering te

voorkomen”

Bart De Wever Voorzitter N-VA

Conner Rousseau Voorzitter Vooruit

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE FOTO MAARTEN DE BOUW FOTO GEERT VAN DE VELDERR ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE FOTO MAARTEN DE BOUW FOTO GEERT VAN DE VELDERR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium