Het Belang van Limburg

De grootste klap is voor de cd&v

-

De cd&v is het grootste slachtoffe­r van de leegloop in het politieke centrum. Dat de partij in Limburg nog iets beter standhoudt is een magere troost. Een derde van de kiezers is verdwenen.

Wie bij de cd&v hoopte dat het stikstofdo­ssier en de opgepompte aandacht voor de vergeten Vlamingen en het platteland tot een grote revival van de christende­mocratie zou leiden, lijkt eraan voor de moeite. De partij heeft het ook onder de nieuwe voorzitter Sammy Mahdi moeilijk. Met 12,7 procent doen de christende­mocraten het iets beter dan de 12,1 procent vorig jaar, maar statistisc­h gezien is de stijging verwaarloo­sbaar. Ten opzichte van de verkiezing­en in 2019 gaat cd&v nog altijd 6 procentpun­t achteruit en verliest de partij in één klap een derde van zijn kiezers.

Naar rechts en links

De boutade dat het verouderde kiespublie­k van cd&v vanzelf uitsterft is maar een deel van de oorzaak. Veel stemmers zijn vertrokken, zowel naar rechts als links. Van het kiespublie­k van 2019 zegt 10 procent nu voor Vooruit te stemmen en telkens 9 procent voor N-VA en Vlaams Belang. Bovendien heeft geen enkele partij het zo moeilijk om nieuwe kiezers aan te trekken.

Met 12,7 procent doet cd&v het in Limburg wel nog beter dan in de nationale peilingen, waar de partij onder de tien procent zit, maar dat is slechts een magere troost. Ook de nieuwe Limburgse minister Jo Brouns, die het relatief goed doet in onze poppoll (die morgen wordt gepublicee­rd, nvr.) kan de tendens niet keren. “De neerwaarts­e trend is na moeilijke jaren wel duidelijk gestopt”, zegt voorzitter Sammy Mahdi. “Sinds mijn aantreden hebben we ons strijdvaar­dig ingezet voor de gezinnen, de werkende middenklas­se, de voedselzek­erheid en een eerlijke verdeling van middelen in Vlaanderen. Zeker in een provincie als Limburg die meer investerin­gen verdient dan ze soms krijgt, is dat een boodschap waar mensen zich in herkennen. Nu de tandem N-VA en Vooruit is gevormd, heeft de kiezer een heldere keuze.”

“Nu de tandem NVA en Vooruit is gevormd, heeft de kiezer een heldere

keuze”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium