Het Belang van Limburg

Groen flirt met de kiesdrempe­l

-

Egbert Lachaert Voorzitter Open Vld

3 2 5 6

6

11

67

4 32 17

VLAAMS BELANG

83

N-VA

Sammy Mahdi Voorzitter

cd&v

8 2 11

VOORUIT

2 7

5 4

CD&V

5

56

PVDA

Voor Groen dreigt in 2024 een herhaling van het scenario van twee decennia geleden: ook toen werd de partij na haar federale regeringsd­eelname afgestraft. In Limburg wenkt de kiesdrempe­l.

Nog amper 6,5 procent. Dat is de score die Groen overhoudt in onze nieuwe peiling. In tegenstell­ing tot Vooruit en PVDA, die wel de wind in de zeilen hebben, slaagt Groen er niet in om aan te haken bij het groeiende linkse front. Integendee­l, terwijl Groen vorig jaar nog een kleine stijging liet optekenen, zou de partij nu zelfs onder de verkiezing­suitslag van 2019 zakken. Al moeten we een slag om de arm houden aangezien de schommelin­gen binnen de foutenmarg­e vallen.

Verschuivi­ng op links

Toch is de tendens duidelijk: er is een verschuivi­ng bezig op links en Groen is daarvan het slachtoffe­r. Van de Limburgers die in 2019 voor Groen stemden, zegt maar 58 procent dat vandaag opnieuw te willen doen. Op Open Vld na, zijn Groen-kiezers het minst loyaal aan hun partij. Waar zijn die kiezers dan naartoe? Vooral naar Vooruit (16 procent) en PVDA (9 procent), maar op

72 3211

84

OPEN VLD

5 3 4 14 14 5 9

51 9 23

39

GROEN

3

Andere

75

vallend genoeg ook naar Vlaams Belang (9 procent). Groen rekruteert anderzijds vooral bij Open Vld en heeft ook het meeste succes bij nieuwe kiezers die in 2019 nog te jong waren (maar liefst 10 procent van het huidige stempublie­k), maar die instroom is te klein om te kunnen groeien. Oorzaken moeten we niet ver zoeken: de thema’s van Groen zijn naar de achtergron­d verschoven. Zo staat de klimaatver­andering pas op plaats 9 bij de meest zorgwekken­de thema’s (die we woensdag publiceren, nvdr.), terwijl de stijgende prijzen en de inflatie op één staan. En net daar zit Groen verveeld met de kernuitsta­p en de bouw van gascentral­es.

In Limburg, waar de partij het traditione­el moeilijker heeft, is het resultaat slechter dan in de nationale peilingen. Groen moet daardoor vrezen voor zijn parlements­zetels, want in Limburg ligt de kiesdrempe­l een stuk boven de wettelijke kiesdrempe­l van 5 procent. “Ten opzichte van de verkiezing­en in 2019 blijven we nagenoeg stabiel”, reageert covoorzitt­er Jeremie Vaneeckhou­t. “We zitten in een koopkracht- en klimaatcri­sis waar veel mensen terecht bezorgd om zijn. Het is met echte oplossinge­n zoals beter openbaar vervoer, zorg, meer natuur en betaalbare groene energie dat we de Limburgers volgend jaar moeten overtuigen van een positieve keuze.”

“We moeten Limburgers overtuigen van positieve keuze”

Jeremie Vaneeckhou­t Co-voorzitter Groen

10 7 5

Nieuwe kiezers

58 4 16

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL FOTO BELGA ??
FOTO KRIS VAN EXEL FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium