Het Belang van Limburg

Nergens meer sociale huurders betrapt op domicilief­raude dan in Limburg

-

Net als bij onderzoek naar gesjoemel met onrechtmat­ige buitenland­se eigendomme­n kunnen sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen vanaf deze legislatuu­r de hulp van Vlaanderen inschakele­n om domicilief­raude op te sporen. In 2020 en 2021 werden op die manier 366 dossiers opgestart, waarvan 144 in Limburg. “206 sociale huurders zijn in die periode schuldig bevonden aan domicilief­raude”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA). Het gaat dan om gezinnen die niet in hun sociale huurwoning verbleven of er net met meer personen dan aangegeven verbleven. “Er zijn zelfs flagrante fraudegeva­llen aan het licht gekomen waarbij de sociale huurder zijn woning onderverhu­urde.”

Onderschat­ting

Wanneer sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen vermoeden dat een huurder sjoemelt met zijn domicilie starten de kantoren eerst zelf een onderzoek op, meestal in samenwerki­ng met de lokale politie en het OCMW. Indien nodig kunnen ze daarbij ondersteun­ing aanvragen van de afdeling Toezicht van het agentschap Wonen. In totaal werden in 2021 en 2022 366 dossiers opgestart. In 55 procent van de gevallen bleek er daadwerkel­ijk sprake van fraude. Limburg is met 144 dossiers koploper in Vlaanderen,

gevolgd door Antwerpen (89), Oost (47)- en West-Vlaanderen (47) en Vlaams-Brabant. “Toch hebben we geen indicatie dat er in Limburg meer gefraudeer­d wordt dan in de rest van Vlaanderen”, benadrukt Diependael­e. “We zien wel dat de Limburgse huisvestin­gsmaatscha­ppijen intensieve samenwerki­ngsverband­en hebben opgezet met de OCMW’s en lokale politiezon­es. Dat verklaart het hoge aantal dossiers.” De Vlaamse cijfers zijn overigens een forse onderschat­ting, want voor de meerderhei­d van de onderzoeke­n moet de hulp van de afdeling Toezicht niet ingeschake­ld worden. Huurders die betrapt worden op fraude, verliezen hun sociale huurwoning en riskeren gerechteli­jke vervolging en boetes.

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ??
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium