Het Belang van Limburg

Bart kocht Vespa, maar mag er niet mee de weg op

Peltenaar Bart Umans kocht een jaar geleden een tweedehand­s Vespa bij online veilinghui­s Vavato.be. Een mooie deal, totdat bleek dat de tweewieler onmogelijk in België kon worden ingeschrev­en. “Er is mij een model voor de Indiase markt verkocht.”

- Ruben Steegen

Al bijna een jaar staat de Vespa 125 van Bart te blinken in zijn garage. “Ik kan er alleen maar naar kijken, want rijden mag niet”, zucht de Peltenaar, die de voorbije tien maanden van het kastje naar de muur werd gestuurd in een poging om zijn tweewieler in te schrijven. Het verplichte gelijkvorm­igheidsatt­est was niet aanwezig bij de verkoop. “Er stond in het online zoekertje dat Vavato de nodige documenten had opgevraagd bij Vespa in Italië. Bij overhandig­ing van de motor werd mij verzekerd dat die papieren mij zouden worden opgestuurd.”

Indiase markt

Het gelijkvorm­igheidsatt­est kwam nooit aan. “Na tal van telefoontj­es met Vavato werd mij aangeraden de documenten zelf op te vragen bij Vespa. Maar wanneer ik op hun website het chassisnum­mer ingaf, kwam de melding dat er slechts één gelijkvorm­igheidsatt­est per jaar kon worden afgeleverd. Ik heb dan maar gewacht tot januari 2023, maar ook toen lukte het niet.” Bart contacteer­de daarop zowel Vespa als Vavato, maar niemand kon hem helpen.

Op aandringen van Voor U Opgelost ging Vavato opnieuw achter de papieren aan, via een nieuwe online link waar Bart de documenten kan aanvragen. “Dit keer is de aanvraag gelukt, maar nu heb ik van Vespa de melding gekregen dat deze motor gefabricee­rd is voor de Indiase markt en er dus onmogelijk een Europees gelijkvorm­igheidsatt­est kan worden afgeleverd.”

Bart voelt zich bedrogen. “Uiteraard heb je bij een veiling niet dezelfde garantie als via de officiële dealer, maar hier is mij door een van de grootste Belgische veilinghui­zen een motor verkocht die niet voor de Belgische markt was bedoeld. Dat stond nergens aangegeven.”

NIET OPGELOST

Op onze vraag aan Vavato of Bart kan rekenen op een vergoeding kwam ondanks herhaaldel­ijk aandringen geen antwoord. In een allerlaats­te poging om de boel te redden, namen we contact op met het Vlaamse departemen­t mobiliteit, dat bevoegd is voor de homologati­e van voertuigen. “Aangezien het voertuig niet over een Europees gelijkvorm­igheidsatt­est (COC) beschikt en Vespa dat niet kan afleveren, zal deze lezer helaas niet de nodige documenten kunnen bekomen om er mee op de openbare weg te rijden”, zegt woordvoerd­er Nick Arys van het departemen­t mobiliteit. “We zien dat er soms online voertuigen worden verkocht zonder de nodige documenten om in Vlaanderen op de weg te mogen. We willen graag nog eens benadrukke­n nooit een voertuig te kopen zonder Belgisch goedkeurin­gscertific­aat of COC (Europees certificaa­t van overeenste­mming).”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Bart mag enkel rondjes rijden in de tuin.
FOTO DICK DEMEY Bart mag enkel rondjes rijden in de tuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium