Het Belang van Limburg

Gefopt via Facebook: “Een Vietnamees kon zomaar met mijn account aan de haal”

- Gunter Willekens

Identiteit­sfraude via Facebook wordt een ware plaag. “En je moet geen hulp verwachten”, zegt slachtoffe­r Gust Peeters uit Hoeselt. “Van Facebook niet, en van de politie ook niet.”

week vertelde Bart Vanrusselt aan HBVL hoe een oplichter in zijn naam iPhones en PlayStatio­ns zegt te verkopen via Facebook. Hij laat de mensen betalen, maar levert niets. “Ik heb hetzelfde aan de hand”, zegt Gust Peeters uit Hoeselt. Iemand hackte (vanuit Vietnam) zijn account, en dat zorgt voor een hele reeks problemen. “Als je je Facebookac­count gebruikt om snel toegang te krijgen tot andere platforms als 2dehands.be of bol.com, dan kunnen de hackers ook aan al je gegevens op die platformen”, zegt Gust. “En ik kan niet meer aan de games van Oculus Quest, gelinkt aan Facebook. Ik heb voor die spelletjes betaald. Dat geld ben ik kwijt, net als al mijn persoonlij­ke gegevens op die site. Het heeft me uren gekost om mijn probleem te verhelpen. Tevergeefs. Ik kan geen contact opnemen met Facebook. De ‘zelfhulp’-mogelijkhe­Vorige

den van Facebook werken niet.”

NOG NIET OPGELOST

“We kunnen niet zomaar een account deactivere­n”, reageert Facebook. “Eerst moeten we signalen zien dat het account gehackt is. Een bank blokkeert een bankkaart ook pas nadat geverifiee­rd is of de persoon die om de blokkering vraagt ook is wie hij zegt dat hij is.”

“Via facebook.com/hacked worden mensen die denken dat hun account gehackt is het snelst geholpen. Facebookvr­ienden kunnen een account dat gehackt is ook ‘flaggen’ . Verder kan het inschakele­n van tweetrapsv­erificatie een hoop problemen voorkomen.”

Voor alle duidelijkh­eid: Gust had die ingeschake­ld. Hij klopte aan bij de politie. “Je moet je gegevens maar niet op internet zetten. Ze zullen hier wel niets mee kunnen, zeiden ze daar. Ik had nochtans een proces-verbaal gewild dat ik kan voorleggen als iemand wordt opgelicht in mijn naam. Intussen is mijn account weer online. Er is nog niets frauduleus mee gebeurd, maar dat kan nog komen.”

 ?? SERGE MINTEN
FOTO ?? Gust Peeters kan best goed met een computer overweg. Maar de hacker van zijn Facebookac­count bezorgt hem érg veel problemen.
SERGE MINTEN FOTO Gust Peeters kan best goed met een computer overweg. Maar de hacker van zijn Facebookac­count bezorgt hem érg veel problemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium