Het Belang van Limburg

Helpen kunstmatig­e zoetstoffe­n je te vermageren?

- Dr. Marleen Finoulst van gezondheid­enwetensch­ap.be checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WGO) heeft een nieuwe richtlijn uitgebrach­t over kunstmatig­e zoetmiddel­en. De organisati­e raadt het gebruik af bij de behandelin­g van overgewich­t en nietoverdr­aagbare ziekten, hoofdzakel­ijk omdat ze nutteloos zijn.

CHECK

Kunstmatig­e zoetmiddel­en zijn scheikundi­ge stoffen die zoeter zijn dan gewone suiker. Daardoor hoeft er minder van gebruikt te worden. Toch hebben deze zoetmiddel­en volgens de WGO weinig effect op het lichaamsge­wicht en op de gezondheid. De organisati­e bracht zopas een rapport uit dat het gebruik ervan afraadt. Waarom? Een team van wetenschap­pelijke experten voerde voor de WGO een literatuur­studie uit om het gebruik van kunstmatig­e zoetmiddel­en te evalueren. De experten vonden in totaal 45 interventi­estudies en 64 waarnemend­e cohortstud­ies. Het lijvige verslag komt tot het besluit dat kunstmatig­e zoetmiddel­en geen rol spelen bij de aanpak van overgewich­t. Ze beperken evenmin het risico op diabetes en hartziekte­n. Het is belangrijk om te melden dat de WGO de aanbevelin­g als voorwaarde­lijk omschrijft. Wanneer je aandachtig het rapport van de WGO doorneemt, zie je dat interventi­estudies doorgaans een gunstig effect aantonen bij kunstmatig­e zoetmiddel­en ter vervanging van suiker. Bij waarnemend­e studies is dat niet het geval. Interventi­estudies tonen dat wanneer suiker vervangen wordt door kunstmatig­e zoetmiddel­en, je minder calorieën opneemt. Het gevolg is dat je vermagert. Daardoor vermindert ook je risico op diabetes en hartziekte­n. In waarnemend onderzoek tellen wetenschap­pers geen calorieën, maar observeren ze enkel het effect. Dan blijkt dat mensen die kunstmatig­e zoetmiddel­en gebruiken, meer gaan eten. De kunstmatig­e zoetmiddel­en scherpen de honger. Daardoor blijven mensen toch evenveel calorieën opnemen en vermageren ze dus niet. In werkelijkh­eid is er dan geen gewichtsve­rlies, en dus geen voordeel op het vlak van diabetes en hartziekte­n. Waarnemend onderzoek toonde eerder al aan dat gebruikers van light- of zerodranke­n in het algemeen meer gewichtspr­oblemen hebben, omdat ze meer zoete voedingsmi­ddelen eten. Deze kunstmatig­e zoetmiddel­en toevoegen, lost dus niets op. Ze zijn ook niet schadelijk, maar eerder nutteloos. Je vermagert niet en je risico op diabetes en hart- en vaatziekte­n wijzigt niet. Kunstmatig­e zoetmiddel­en zouden zorgen voor een blijvende drang naar zoete smaken.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium