Het Belang van Limburg

Kanne heeft schrik voor (te veel) toeristen, en daarom komt er een groot plan

- Eddy Vandoren

In het witte dorpje Kanne vrezen ze dat ze binnenkort overspoeld zullen worden door toeristen met de komst van nieuwe attracties als ‘Fietsen onder de Grond’. Daarom vindt er dinsdag in de Sint-Hubertuske­rk een infomarkt plaats over het toekomstig­e masterplan dat chaotische taferelen moet voorkomen.

“Met het Masterplan Kanne willen we de volgende jaren een vitaal Kanne uitbouwen, waarin het aangenaam wonen en leven is voor onze inwoners, maar ook aangenaam vertoeven voor de gasten”, verduideli­jkt burgemeest­er Mark Vos (cd&v). Aanleiding voor het masterplan zijn de plannen van provincieb­estuur en Visit Limburg om in 2024 het toeristisc­he ‘Fietsen onder de Grond’ te realiseren in de mergelgroe­ve Mathuus tussen Kanne en Vroenhoven. “In het plan wordt bekeken hoe we de ruime omgeving rond het project kunnen opwaardere­n met als uitgangspu­nt een gezond evenwicht tussen wonen en recreëren.

Het gaat in de eerste plaats om Kanne, maar ook om de verbinding­szone tussen Kanne en Vroenhoven en de omgeving van de brug in Vroenhoven. Tegelijk weten we dat ‘Fietsen onder de Grond’ ook kansen biedt om de vele andere troeven van Riemst te promoten bij de bezoekers.”

Terrasjes

Kanne heeft heel wat troeven die door steeds meer toeristen ontdekt worden: onder meer de gezellige terrasjes, de ontelbare gebouwen in mergel, het Albertkana­al dat het markante landschap doorklieft, en veel meer. “Daardoor bestaat het risico dat de leefbaarhe­id van onze inwoners onder druk komt en dat willen we vermijden”, beseft Vos. “Met het masterplan willen we de mooiste plekken van Kanne teruggeven aan de inwoners, bouwen aan een veilige omgeving, plekjes creëren voor rust en ontspannin­g, bezoekers optimaal verwelkome­n in een aantrekkel­ijke omgeving en de balans met de natuur herstellen”, voegt schepen van Toerisme Christian Bamps (cd&v) toe.

Parkings

Om die visie in de praktijk te realiseren, zal de gemeente de komende jaren investeren in randparkin­gs op wandelafst­and van de dorpskern en in de ontwikkeli­ng van een autoluw centrum waarin plaats is voor duurzame vervoersal­ternatieve­n. “In de dorpskern kan tegelijk geïnvestee­rd worden in aantrekkel­ijke publieke ruimte waardoor de band tussen bewoners, bezoekers en natuur versterkt wordt. We denken daarbij aan meer veilige entreestri­ppen, de herinricht­ing van het Statieplei­n en de schoolomge­ving, de realisatie van een Jekerpark, de verfraaiin­g van de jachthaven en kanaalboor­den, de inrichting van een aangename picknickru­imte in het Avergat en ten slotte ook het optimalise­ren van de informatie- en onthaalinf­rastructuu­r voor wandelaars en fietsers”, aldus burgemeest­er Vos.

Eerste fase

Dat niet alles in één vingerknip gerealisee­rd zal worden, mag duidelijk zijn. “In een eerste fase willen we de kanaalboor­den, de parkings en de omgeving van de jachthaven aanpakken. Er komen meer picknickpl­ekken, pop-uphoreca, groen en veilige wandelen fietspaden die de verbinding maken met onder meer het dorpscentr­um en het project ‘Fietsen onder de Grond’. Tegelijk bekijken we de mobiliteit in en rond Kanne met speciale aandacht voor de diverse toegangspo­orten. In een latere fase wordt het hart van het dorp, het Statieplei­n en de schoolomge­ving aangepakt.” De infomarkt vindt dinsdag 23 mei van 17 tot 20 uur plaats in de Sint-Hubertuske­rk van Kanne. Geïnteress­eerden kunnen er met hun vragen, bekommerni­ssen en suggesties terecht bij de ontwerpers en de verantwoor­delijken van het gemeentebe­stuur.

 ?? ??
 ?? FOTO EVA ?? Er komt binnenkort een echt Jekerpark.
Onder meer de kanaalboor­den worden in de eerste fase aangepakt.
Bezoekers palmen nu de centrumstr­aten en het Statieplei­n in, maar worden straks afgeleid naar de randparkin­gs.
FOTO EVA Er komt binnenkort een echt Jekerpark. Onder meer de kanaalboor­den worden in de eerste fase aangepakt. Bezoekers palmen nu de centrumstr­aten en het Statieplei­n in, maar worden straks afgeleid naar de randparkin­gs.
 ?? FOTO EVA
FOTO EVA ??
FOTO EVA FOTO EVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium