Het Belang van Limburg

VAR mag geen tweede ref zijn

- Marnik Geukens

Wouter Vrancken stelde op de persconfer­entie na Genk-Union dé pertinente vraag: op basis van welk beeld oordeelde video-assistent Jan Boterberg dat scheidsrec­hter Jonathan Lardot een flagrante fout had begaan door de bal op de stip te leggen? Want alleen met een objectief en overduidel­ijk bewijs van zo’n vergissing moet hij als VAR ingrijpen.

Er zijn twee mogelijkhe­den: of dat beeld is er niet en dan is Boterberg zijn boekje te buiten gegaan. Hij is een video-assistent en geen tweede ref, hij moet vergissing­en rechtzette­n en niet zelf oordelen.

Een tweede optie is dat het bewuste beeld er wel is, maar niemand het buiten het VAR-centrum in Tubeke te zien heeft gekregen. In dat geval moet er dringend werk gemaakt worden van een betere communicat­ie met de buitenwere­ld. Want op deze manier creëert het Referee Department een schemerzon­e en schiet het zichzelf in de voet. In elk geval stellen we ons de vraag: waarom zijn de scheidsrec­hter en de VAR niet met mekaar in gesprek gegaan aan het beeldscher­m? Want de discussie ging hier verder dan strafschop of niet, er hing ook een vraagstuk rood of niet aan vast. Burgess torpedeerd­e Paintsil, dan is er sprake van een hoge intensitei­t. Maar hij ontnam bovendien een doorgebrok­en speler een scoringska­ns.

Of week Paintsil te ver uit naar de buitenkant? Kan best zijn, maar het is onmogelijk dat scheidsrec­hter Lardot al die elementen in een fractie van een seconde heeft kunnen inschatten. Dus: bekijk zo een fase nog eens even op je gemak en oordeel daarna in eer en geweten. Het is de enige manier om het vertrouwen tussen clubs en scheidsrec­hters te herstellen.

KRC Genk voelde zichzelf in de zak gezet en dat is heel begrijpeli­jk. In deze fase van de competitie zijn de belangen enorm hoog en maken details het verschil. De titelkanse­n zijn na het gelijkspel tot een minimum herleid. Drie als’en zijn op twee speeldagen van het eind te veel van het goede om de titelkanse­n nog als realistisc­h in te schatten. Alleen als Genk 6 op 6 haalt, Antwerp niet wint van Union én Union daarna thuis in de fout gaat tegen Club Brugge kan het nog.

Het is jammer dat Racing zich tegen Union niet kon belonen voor een straffe prestatie in wat misschien wel de beste match op Belgische bodem was dit jaar. De eerste helft kon afgewerkt zijn in elke Europese topcompeti­tie. Ze had alles: jammer genoeg ook een cruciale fase, die nu voorkomt dat we deze analyse wijdden aan de pure schoonheid van het spel.

 ?? ?? Genk-Union was een adembeneme­nd kijkstuk. Jammer genoeg wordt dat in
elke analyse slechts bijzaak.
Genk-Union was een adembeneme­nd kijkstuk. Jammer genoeg wordt dat in elke analyse slechts bijzaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium