Het Belang van Limburg

De Bruyne pakt met City vijfde titel in zes jaar tijd

- Jorunn Vannoorden

De champagne mag uit de koelkast: Manchester City is kampioen en dat zonder te spelen. Gisteren mochten Kevin De Bruyne en co. tegen Chelsea in eigen huis, waar ze hun triomf in de verf zetten met een 1-0zege, een nieuwe titel vieren. De vijfde in zes jaar onder Pep Guardiola, maar toch voelt deze anders dan de vier voorgaande. Ziehier vijf redenen waarom. 1. HET ONVERWACHT­E ARSENAL

Een ‘vreemde eend’ in de bijt maakt het altijd een stuk leuker. Wie had voor aanvang van dit seizoen gedacht dat Arsenal tot het eind mee zou doen voor de titel in de Premier League? Wellicht niemand, zelfs de Gunners zelf niet. Oké, volgers van Arsenal hadden wel voorspeld dat ze dit jaar een pak beter zouden doen en hun plek in de top vier zouden innemen. Maar meedoen voor de titel, neen. Dat maakt deze titel van City nog specialer. Arsenal begon het seizoen met 27 op 30, City met 24 op 30. Uiteindeli­jk zou Arsenal maar liefst 248 dagen aan de leiding van de Premier League staan, zonder de titel te pakken. Geen enkele club deed beter, of moeten we zeggen slechter? Dat bewijst nog maar eens de sterkte van Manchester City dit seizoen. Ze lijken telkens op te staan op de belangrijk­ste momenten. Wanneer iedereen Arsenal al zeker rekende van de titel, stond City op en liet het geen enkele steek meer vallen. Ze pakten zes op zes in de onderlinge duels tegen Arsenal, dan ben je gewoon beter. Dat is de sterkte die de troepen van Guardiola met de jaren kweekten, met dit seizoen voorlopig als uitspringe­r.

2. HET KONINGSKOP­PEL HAALAND - DE BRUYNE

Wie kampioen wil spelen, moet veel winnen. En wie wil winnen, die moet scoren. Juist ja. Iets wat Manchester City dit seizoen aan de lopende band doet. City scoorde dit seizoen in 35 Premier League-matchen al 92 keer, dat is gemiddeld met gemak minstens tweemaal per wedstrijd. Daar is vooral één man verantwoor­delijk voor: Erling Haaland, het Noorse fenomeen. Velen noemen hem al spottend een robot, maar het is wel de robot die City mee aan de titel hielp. De Noor zit al aan 36 treffers in 33 competitie­optredens, niemand deed ooit beter in de Premier League. Dit is de pure killer die City bij de vorige titels niet meteen in de spits had rondlopen. Zo was het bij de vorige twee titels telkens een middenveld­er die clubtopsco­rer werd. Denk maar aan Kevin De Bruyne, die vorig jaar vaak als valse negen werd uitgespeel­d.

Als we het dan toch over KDB hebben: de Rode Duivel kan het enorm goed vinden met Erling Haaland, op en naast het veld. Het duo vormt een waar koningskop­pel, eentje dat City al een tijdje niet gehad heeft. Van zijn zestien assists in de Premier League werden er negen afgewerkt door Haaland. De twee vinden elkaar o zo makkelijk.

3. NOG MEER TACTISCH MEESTERWER­K

Dat Pep Guardiola z’n collegacoa­ches gek kan maken met tactische meesterwer­ken, was al langer geweten. Maar dit seizoen ging de Spanjaard een stap verder dan ooit tevoren. Hij liet Manchester City zowaar in een 3-2-4-1 voetballen, een ongeziene formatie in het hedendaags­e voetbal. Tot dit seizoen dus. Zo kan je offensief je tegenstand­er doodknijpe­n, maar dan heb je er wel de juiste pionnen voor nodig. Bij Manchester City was dat dit seizoen absoluut het geval. Kyle Walker, Ruben Dias en Nathan Aké (of Manuel Akanji) waren de drie vaste verdediger­s. Dias is de enige die consequent achterin blijft, de buitenste twee verdediger­s duiken vaak voorin op. Guardiola toverde John Stones zowaar om tot middenveld­er, waar de Engelsman een revelatie werd.

4. LAAT PIEKEN

Waar Manchester City de voorbije seizoenen als een bezetene uit de startblokk­en vloog,

begon de kampioen dit jaar wat ‘minder’ aan het seizoen. Er zit zeker iets achter: een ploeg als City doet op alle fronten mee en ook het WK zorgde voor een nog drukker programma. Zo werd Kevin De Bruyne, het juweel van Guardiola, in het begin van het seizoen geregeld aan de kant gelaten. Het loonde. KDB raakte, in vergelijki­ng met de vorige seizoenen, niet meteen opgebrand. Zo is hun sterspeler nu fit op de momenten wanneer de prijzen uitgedeeld worden. Met een inhaalrace vanjewelst­e pakten de Citizens nu hun derde landstitel op rij en hun vijfde in zes jaar.

5. DE NAKENDE TREBLE

Wat deze titel nog een pak iconischer kan maken, is de treble. Het is nu of nooit voor Manchester City. De Bruyne en co. zijn nog maar twee overwinnin­gen verwijderd van die historisch­e drieklappe­r. Enkel eeuwige rivaal Manchester United kon in Engeland al eens de treble winnen, dat was in 1999. Toeval of niet: op 3 juni speelt City tegen United de finale van de FA Cup. Tegen de stadsgenoo­t kan City alweer een stapje dichter bij de triple komen. De kers op de taart moet dan een week later volgen, dan volgt de Champions League-finale tegen het Inter van Romelu Lukaku. Op basis van de halve finales verwacht iedereen dat de o zo gegeerde treble er aankomt, maar voetbal blijft voetbal. Elke partij moet gespeeld worden.

 ?? FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS ?? De spelers van Manchester City mogen voor de derde opeenvolge­nde keer de kampioenen­trofee in de lucht steken.
FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS De spelers van Manchester City mogen voor de derde opeenvolge­nde keer de kampioenen­trofee in de lucht steken.
 ?? FOTO REUTERS ?? Kevin De Bruyne geniet van de titel.
FOTO REUTERS Kevin De Bruyne geniet van de titel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium