Het Belang van Limburg

Sterke Jos Verstappen moet alleen voor Maxime Potty buigen

-

Maxime Potty was zonder discussie de beste in de 46ste Sezoensral­ly. De 23-jarige man uit Hoei haalde het met 14 seconden voorsprong op Jos Verstappen, die onderweg vier chronoritt­en wist te winnen. Tom Boonen verloor veel tijd toen hij vast stak in een gracht, maar reed de wedstrijd wel uit.

De Bocholtse BK-manche begon als een secondensp­el tussen Maxime Potty (Citroen) en Vincent Verschuere­n (Skoda), die haasje-over speelden. Maar in KP5 (Veldhoven) knalde de Vlaming achterwaar­ts tegen een boom en vanaf dan kon Potty een voorsprong van 23 seconden gaan verdedigen.

“Toen Vincent uitviel, voelde ik me bevrijd”, zei Potty. “Maar een ritme vinden om te controlere­n bleek niet zo makkelijk. Soms gingen er meer seconden van mijn voorsprong af dan mij lief was. Op de slotproef pakten Jos en Niels ruim zeven seconden op mij! Dat waren echt waanzinnig­e tijden.” Potty boekte pas dit jaar zijn eerste BK-succes, maar heeft nu al vier zeges op zijn naam staan. De Belgische titel wenkt. “Ik heb nu ervaring met de auto en met mijn copiloot, en plots vallen alle puzzelstuk­jes samen”, verklaart hij zijn succes.

Verstappen steeds sterker

De strijd om de tweede plaats was razend spannend tussen Jos Verstappen (Skoda), Niels Reynvoet (Citroën) en Charles Munster (Hyundai). De vader van wereldkamp­ioen Max Verstappen zette zijn eerste scratches in het BK op zijn naam, en het waren er meteen vier: de proeven van Goolder en

Brueghel won hij telkens twee keer. Daarmee nestelde de Maaseikena­ar zich op de tweede plaats. Maar Reynvoet won ook vijf proeven, waarvan de laatste drie. Een verwoed slotoffens­ief. “De kloof was iets te groot. Ik heb geprobeerd, maar na twee opgaves op rij dacht ik ook aan aankomen”, zei Reynvoet.

De 51-jarige Verstappen maakte wel indruk bij zijn terugkeer na maanden inactivite­it door migraine en een operatie. In een rally die hij nog niet kende liet hij duidelijk progressie zien. Kandidaat-kampioen in 2024, wordt al gezegd. Verstappen: “Ik ben vooral blij dat ik sterk kon terugkeren in het BRC. Dit is mijn beste resultaat.

Dit is geen gemakkelij­ke rally om te leren en in die eerste ronde, toen alles nieuw voor mij was, liep ik te veel achterstan­d op. Anders had het misschien nog spannend kunnen worden tussen Potty en mezelf. Maar vier scratches, dat is niet slecht voor een oude kerel.” Verstappen heeft ook voor een sterke entourage gezorgd. Met Renaud Jamoul heeft hij nu een profession­ele en ervaren copiloot. Als ouvreur had hij de Fransman Stéphane Lefebvre ingeschake­ld: de uittredend­e Belgische kampioen reed vooraf over de proeven en gaf de laatste staat van de wegen door. Verstappen: “Je doet het goed of je doet het niet. Renaud is heel erg gedreven. Tussen de proeven in bekeken we video-beelden om aan de notes te schaven.” Gunther Monnens, in zijn Bocholt altijd de animator met zijn Porsche, was aan het stunten met een zesde plaats. Erg knap met een tweewielaa­ngedreven pk-monster op onverharde wegen. Maar in KP9 ging het mis.

“Het sperdiffen­tieel ging kapot en daardoor moesten we KP10 overslaan. We kregen daarvoor 10 minuten straftijd. Ik ben toch nog herbegonne­n, enerzijds voor de punten, anderzijds voor mijn thuispubli­ek, dat heel talrijk was.” Monnens werd zo nog twintigste.

Tom Boonen in de gracht

Oud-wielrenner Tom Boonen (Skoda) opende sterk met een tiende tijd, maar maakte daarna enkele foutjes. Twee keer ging hij rechtdoor (“de eerste keer keek ik te ver, de tweede keer schakelde de versnellin­gsbak niet”) en daarna maakte hij ook een spin. De Balenaar klom weer op naar de 15de plaats, maar dan ging het helemaal fout. Met 20 km/u, in tweede versnellin­g, schoof hij zijdelings in een diepe gracht. Boonen: “Ik had niet eens gezien dat er een gracht zat onder het lange gras. De auto stond met de vier wielen van de grond en toen mijn copiloot uitstapte, schoven we helemaal in het gat. Er stond geen volk om ons eruit te duwen, we moesten bijna drie uur wachten op een takelwagen.” Boonen en co Erwin Mombaerts kregen veel straftijd voor twee gemiste proeven, maar de auto had geen schade opgelopen en de twee konden nog uitrijden. Ze werden geklasseer­d als 54ste. Boonen: “Ik ben blij dat ik kon finishen, ik heb me goed geamuseerd en ik heb veel geleerd. Ik weet nu hoe gravel aanvoelt.”

 ?? FOTO BRC ?? Jos Verstappen boekte zijn eerste vier ritzeges in het BRC en legde beslag op de tweede plaats.
FOTO BRC Jos Verstappen boekte zijn eerste vier ritzeges in het BRC en legde beslag op de tweede plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium