Het Belang van Limburg

Na de rustdag begint de Giro echt

-

Twee weken gekoerst in de Giro, vier verschille­nde rozetruidr­agers, 44 renners naar huis, maar eigenlijk moet alles nog beginnen. Sinds het uitvallen van Remco Evenepoel nemen topfavorie­ten Geraint Thomas en Primoz Roglic genoegen met het status quo. Vier cruciale vragen bij het ingaan van de derde week. HEEFT INEOS EEN KANS VERKEKEN?

Geraint Thomas fietste gisteren uit naast de teambus. “Funny”, zo opende hij. “Ik verwachtte een aanval op de slotklim, maar die kwam er toch weer niet. Iedereen wacht maar af.”

Zo gaat het al de hele week sinds het uitvallen van Remco Evenepoel. De strijd om het algemeen klassement is compleet in een wak gevallen. Etappe na etappe komen topfavorie­ten Thomas en Roglic samen binnen. In dezelfde groep als uitdagers Joao Almeida en Damiano Caruso.

De roze trui gaf Thomas zaterdag weg aan Fransman Bruno Armirail, de eerste Franse rozetruidr­ager sinds Laurent Jalabert in 1999. Thomas wilde - net als Evenepoel eerder - af van de verantwoor­delijkheid om de trui te verdedigen, vooral om zijn ploegmaats te ontlasten.

Ineos heeft de eerste twee weken van de Giro vooral defensief gekoerst. Met het uitvallen van Tao Geoghegan Hart en Filippo Ganna heeft de ploeg natuurlijk ook al wat slagen te verwerken gehad. Desondanks blijven ze bergop collectief de sterkste, maar Laurens De Plus en Thymen Arensman worden voorlopig controlere­nd ingezet, om een zo hoog mogelijk tempo te rijden in de klimtrein.

In een meer offensieve

strategie had Ineos pionnen kunnen vooruit sturen, om zo Jumbo-Visma onder druk te zetten. Bestaat de kans dat ze dat in het vervolg van de Giro als een gemiste kans zullen zien? Thomas denkt van niet: “Ik ben aan de Giro begonnen met het idee om de schade te beperken in de eerste twee weken. Om dan hopelijk te eindigen met superbenen. Dat ik nu al eerste ben van de klassement­srenners is alleen een mooie bonus.”

SPEELT ROGLIC POKER?

Roglic gaat voorlopig met de glimlach door de Giro. Zelfs valpartije­n lijken hem niet te deren.

Afgelopen woensdag ging hij nog tegen de grond en volgens ploegmaat Koen Bouwman was dat “echt wel hard”. Roglic zelf lachte alleen om zijn schaafwond­en: “Ik ben wat vlees kwijt, alweer een paar gram minder.”

Zou het kunnen dat Roglic misschien zwaarder gehavend is dan hij laat uitschijne­n? Het valt op dat hij na de speldenpri­k in Fossombron­e niks meer geprobeerd heeft. Gisteren had hij daarvoor nochtans het perfecte parcours onderweg naar Bergamo. “Verrassend dat Primoz niks probeerde”, vond ook Thomas. “Misschien heeft hij geleerd uit zijn vorige Giro-deelname, toen hij vol begon, maar nadien ook weer uitdoofde. Of misschien is het toch de impact van zijn crashes.” Aan de ploegbus van Jumbo wees ploegleide­r Marc Reef vooral naar het parcours: “Na de klimmetjes had je vandaag veel vallei. Dus waar rijd je dan naar toe? En de laatste helling was te kort om verschil te maken. Het is wachten op het juiste moment voor een aanval. Voorlopig zijn we tevreden met hoe de Giro loopt: wij kunnen met acht naar de laatste week en in Fossombron­e heeft Primoz getoond dat hij echt wel sterk is.”

IS JOAO ALMEIDA DE LACHENDE DERDE?

Wie zeker geen bezwaar maakt bij al de gecontrole­erde klimmen is Joao Almeida (24), op dit moment vierde in het algemeen klassement, op 22 seconden van Thomas. “Het is waar”, zegt Mauro Giannetti. “Joao houdt ervan om zo te klimmen: eenzelfde tempo naar boven, om dan straks hopelijk op het einde ook nog verschil te kunnen maken. Dus ja, wij zijn blij met hoe het tot nog toe is gegaan, maar Thomas en Roglic ook, denk ik.”

Zelf aanvallen zat er voor Almeida niet in? Hij voelde zich afgelopen week, zoals de helft van het peloton, een beetje ziek. “Maar nu is hij erdoor”, aldus Gianetti. “Jay Vine en Brandon McNulty doen niet meer mee voor een klassement, maar ze hebben wel getoond dat ze na een moeilijke week opnieuw niveau halen. Joao gaat aan hen waardevoll­e helpers hebben.”

HAALT VAN WILDER TOP TIEN?

Interessan­t om volgen vanuit Belgisch perspectie­f: wat vermag Ilan Van Wilder, die gisteren opnieuw binnenkwam in de groep van de favorieten. Ploegleide­r Klaas Lodewyck noemt deze Giro een “interessan­te test” om te zien wat hij kan als klassement­srenner. Van Wilder zelf wil het “absoluut geen examen” noemen en wijst erop dat hij maar twee ploegmaten meer in koers heeft. “Ik moet zelf positioner­en voor elke klim. Zonder ploeg laten ze mij nergens tussen.”

Van Wilder staat op dit moment zestiende in het klassement op 6’24” van Thomas. Durft hij te dromen van een top tien in Rome? “Misschien wel, maar daarvoor moet ik eerst in Rome geraken. Dat blijft het grote doel.”

 ?? FOTO AFP ?? Geraint Thomas en Primoz Roglic vinden het allemaal prima dat ze elke rit dicht bij elkaar in de buurt blijven.
FOTO AFP Geraint Thomas en Primoz Roglic vinden het allemaal prima dat ze elke rit dicht bij elkaar in de buurt blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium