Het Belang van Limburg

Acht hectare nieuwe natuur voor eikelmuis en vroedmeest­erpad

Met de aankoop van opnieuw acht hectare landbouwgr­ond heeft Natuurpunt Borgloon afgelopen weekend de 40ste verjaardag gevierd. “Door deze aanwinst breiden we onze kleurrijke biotopen nog verder uit”, klinkt voorzitter Stefan Carolus gelukkig.

- Rudi De Cock

Natuurpunt Borgloon heeft acht hectare landbouwgr­ond gekocht: drie hectare in Opleeuw en vijf hectare in de vallei van de Herk. “Dat gebeurde in constructi­ef overleg”, benadrukt Stefan Carolus. “De pachter kan er nog één jaar de vruchten plukken, en op twee hectare nog twee jaar. Daarna gebeurt de omschakeli­ng naar acht hectare nieuw bos. We streven naar bloemrijke graslanden met type heischraal of kamgrassoo­rten.”

Waarom die gebieden zo belangrijk zijn? “De fauna en flora kunnen zo weer helemaal hersteld worden”, legt Carolus uit. “We denken dan vooral aan de kamsalaman­der, de vroedmeest­erpad, de eikelmuis en vijf soorten blauwtjes waaronder klaver-, boom-, staart-, bruin- en icarusblau­wtje. Natuurpunt Borgloon heeft momenteel zes gebieden in beheer. Stuk voor stuk kleurrijke biotopen vol fauna en flora, met elk hun karakter.” Verscheide­nheid troef dus met al die aparte natuurgebi­eden. “Tegelijk loopt er een duidelijke groene draad”, aldus nog Carolus. “Oude spoorwegbe­rm ‘het Fruitspoor’ verbindt de gebieden. Daarnaast zijn kleine beekjes en waterlopen alomtegenw­oordig en diverse soorten grasland. We beheren nu ruim 170 hectare natuurgebi­ed, waarvan ruim 70 procent graslandbe­heer. Daarbij kunnen we terugvalle­n op vrijwillig­ers en landbouwer­s maar ook op een sociale tewerkstel­lingsploeg.”

Hotspots

Sinds de start in 1993 ontstonden er stilaan zes kerngebied­en. “Dat zijn nu dé hotspots voor biodiversi­teit”, vertelt de voorzitter. “We hebben steeds aankopen gedaan in overleg met de betrokken sectoren. We overleggen met landbouw en stadsbestu­ur en we proberen een positief én-én-verhaal te schrijven.” Carolus ziet trouwens drie belangrijk­e uitdaginge­n op Borgloon afkomen: “Er zijn de nakende Europese herstelmaa­tregelen, het beheer van het provinciaa­l natuurverb­indingsgeb­ied met het Fruitspoor en het Landschaps­park Hart van Haspengouw.”

Bakermat

“Het Loonse Natuurpunt is eigenlijk de bakermat waar het grovisie te verhaal voor Natuurpunt in gans Vlaanderen destijds begon”, vult Karen Schabregs, woordvoerd­er van Natuurpunt Limburg, aan. “Stefan en zijn ploeg zijn al vier decennia voortrekke­rs van hoe we een positief verhaal willen schrijven waarbij we landbouw, fietstoeri­sme en natuur met elkaar willen verbinden. Natuurpunt Vlaanderen beheert nu 27.000 hectare en telt 130.000 leden.” In Borgloon werd het 40jarig bestaan van de lokale vereniging gevierd met een schapendri­jver en zijn herdershon­d, een natuurwand­eling door Groot-Loon en de vrijlating van herstelde wilde dieren onder begeleidin­g van het Natuurhulp­centrum. Namens het stadsbestu­ur kwam schepen Bellings langs om te felicitere­n. “Ja, we hebben soms een die wat haaks staat, maar dat mag. We zoeken altijd samen hoe we hand-in-hand als lokaal bestuur met Natuurpunt dingen kunnen realiseren. We steunen hen in het bermbeheer, de plantenver­koop en recent ook met de paddentunn­el en het dassenproj­ect. Natuurpunt Borgloon krijgt jaarlijks ook 5.000 euro subsidie, wat naar Loonse normen voor een vereniging veel is.” De schepen loofde de inzet van de vrijwillig­ers en onderstree­pte het belang van Natuurpunt bij de educatieve projecten voor scholen zoals de Week van de Bij en het bijenhotel.

 ?? FOTO RR
FOTO OLIVIER MATTHYS ?? In Groot-Loon werd een helling met hoogstambo­men aangekocht in functie van de eikelmuis en de vroedmeest­erpad.
FOTO RR FOTO OLIVIER MATTHYS In Groot-Loon werd een helling met hoogstambo­men aangekocht in functie van de eikelmuis en de vroedmeest­erpad.
 ?? ?? De vroedmeest­erpad.
De vroedmeest­erpad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium