Het Belang van Limburg

SyntraPXL start met opleiding tot tattoo artist

- Dirk Selis → Inschrijve­n voor de opleiding Tattoo Artist van SyntraPXL kan via www.syntrapxl.be

De huidige Limburgse opleidinge­n voor tatoeëerde­rs zijn niet goed genoeg, zo vinden ze bij SyntraPXL. Daarom besloot het opleidings­centrum om zelf een opleiding Tattoo Artist aan te bieden. Maar niet alle Limburgse tatoeëerde­rs vinden dat een goed idee. “Dit is de doodsteek voor onze sector.”

Tattoos worden steeds meer mainstream, maar moeten beter en veiliger”, zegt Ramona Montero van SyntraPXL. “De opleiding Hygiënepro­cedures voor tattoos, piercings en permanente make-up is al een tijdje de meest populaire schoonheid­sopleiding in ons opleidings­centrum. Dat zette ons aan het denken. Want hoewel er in Limburg al enkele opleidinge­n voor tattoo-artiesten bestaan, zijn die vaak kort van duur en bieden ze niet altijd genoeg theoretisc­he onderbouwi­ng en oefening in de praktijk.” Daarom stampte SyntraPXL zelf een tattoo-opleiding uit de grond. “Na een schrifteli­jk en praktisch toelatings­examen kunnen cursisten starten aan onze opleiding die 7 maanden duurt”, legt Montero uit. “We voorzien uitgebreid­e praktijkoe­feningen, maar ook genoeg theoretisc­he kennis. Onze cursisten kunnen hun vaardighed­en ontwikkele­n onder begeleidin­g van ervaren docenten en profession­ele tattoo-artiesten met jarenlange ervaring. Ook bieden we inzicht in de nieuwste technieken en trends in de tattoowere­ld. Daar hangt wel een prijskaart­je aan vast. Het inschrijvi­ngsgeld bedraagt zo’n 2.000 euro.”

Complicati­es

Naast basistechn­ieken komen ook hygiëne en veiligheid aan bod in de tattoo-opleiding. “We willen vermijden dat mensen onvoorbere­id beginnen met tatoeëren”, zegt docent Davy D’Hollander. “Als tatoeages niet zorgvuldig gezet worden, kan dat leiden tot allergisch­e reacties, infecties of andere medische complicati­es. Daarnaast bezorgen slechte tattoos met onregelmat­ige lijnen, onjuiste kleuren en slechte compositie­s de sector een slechte naam. En dat kunnen we missen.” “Volgens de FOD Volksgezon­dheid zijn er vandaag al 2.401 geregistre­erde tatoeëerde­rs in ons land”, zegt D’Hollander. “Tot voor kort werd de kennis van tatoeëerde­r nog overgedrag­en van meester op leerling, zoals bij een middeleeuw­s ambacht. Deze opleiding zal zorgen voor een verdere profession­alisering van de sector. Syntra Antwerpen is er al een drietal jaar mee bezig, nu volgt SyntraPXL in Hasselt dus ook.”

Doodsteek

Ook cd&v-Kamerlid Els Van Hoof vindt de nieuwe opleiding een goede zaak. In september 2022 vroeg ze nog cijfers op bij minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit). Tussen 2019 en 2021 bleek maar liefst 80 procent van de gecontrole­erde tattooshop­s niet in orde met de regelgevin­g. “Dat er zoveel inbreuken vastgestel­d worden, is verontrust­end”, vindt Van Hoof. “De meest voorkomend­e inbreuk is dat de tatoeëerde­r niet geregistre­erd is, maar soms gaat het ook over sterilitei­t- en hygiënereg­els. De gezondheid­sinspectie zou sancties moeten kunnen uitdelen en erkenninge­n zouden ook effectief ingetrokke­n of geschorst moeten kunnen worden. De huidige procedure voor sancties is te omslachtig”, vindt Van Hoof, die ook wil dat de FOD Volksgezon­dheid de controles verder opdrijft. Niet alle Limburgse tatoeëerde­rs zijn blij met de nieuwe opleiding van SyntraPXL “Dit is de doodsteek voor onze sector”, vindt Guy Dupont (42) van Rubicon Tattoo in Hasselt. “Door de wildgroei aan tattooshop­s hadden we het al moeilijk. Met de komst van deze opleiding staat de deur open voor iedereen die denkt een mannetje te kunnen tekenen om een tattooshop te openen. Zo verdwijnt het ambacht en komt het winstbejag op de eerste plaats. Heel jammer.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Guy Dupont (42) van Rubicon Tattoo vindt de komst van de opleiding geen goede zaak. “Dit is de doodsteek voor onze sector”, vindt hij.
FOTO RAYMOND LEMMENS Guy Dupont (42) van Rubicon Tattoo vindt de komst van de opleiding geen goede zaak. “Dit is de doodsteek voor onze sector”, vindt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium