Het Belang van Limburg

Slagmolen uit 1523 wordt verbouwd tot bezoekersc­entrum Natuurpunt

- Chris Nelis

De Slagmolen in Genk ondergaat volgend jaar een stevige metamorfos­e. Er komt een bezoekersc­entrum en ook de omgeving wordt heringeric­ht als poort naar natuurgebi­ed De Maten. Onder grote belangstel­ling werden de plannen zaterdag bekendgema­akt.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en burgemeest­er Wim Dries (cd&v) namen het plechtige moment voor hun rekening door de vlag van Natuurpunt voor het toekomstbe­eld van de Slagmolen weg te trekken. Voor voorzitter van Natuurpunt Genk Pierre Cuypers gaat zijn lang gekoesterd­e droom nu ook echt in vervulling.

“Het natuurgebi­ed De Maten is een van de weinige plekken in Limburg waar de vijvers niet uitgegrave­n zijn, maar aangelegd”, vertelt Natuurpunt-bestuursli­d Jaak Luys. “Aan de Slagmolen komen drie beken samen. De Stiemerbee­k, de grootste van de drie, had ooit de meeste soorten vis van alle beken in Vlaanderen. Twintig soorten werden er geteld, nu zijn er dat nog twee. We vinden het dan ook heel belangrijk dat het gebied een sterke wettelijke beschermin­g heeft en opgewaarde­erd wordt. De eerste vorm van het gebouw stond hier trouwens al in 1523. ”

Bruin café

Toerisme Vlaanderen kocht de Slagmolen drie jaar geleden om het uit te bouwen tot een Vlaams bezoekersc­entrum dat uitgebaat wordt door Natuurpunt. Het karakter van een bruin café blijft behouden. De witte woonst die tegen de Slagmolen staat, krijgt dezelfde gevel als de Slagmolen. “Daarnaast wordt ook de omgeving aangepakt”, zegt minister Zuhal Demir. “Zo vergroot de beleving voor de bezoeker, maar ook de natuur vaart er wel bij.” De initiatief­nemers hopen nog voor de zomer een vergunning­saanvraag in te dienen. “We proberen het zo snel mogelijk te behandelen, zodat de werken hopelijk begin 2024 kunnen starten.”

 ?? FOTO CN ?? Vlaams minister Zuhal Demir en burgemeest­er Wim Dries stelden zaterdag het ontwerp van de nieuwe Slagmolen voor.
FOTO CN Vlaams minister Zuhal Demir en burgemeest­er Wim Dries stelden zaterdag het ontwerp van de nieuwe Slagmolen voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium