Het Belang van Limburg

Geen missen meer in kerk Velm

-

Op sociale media is er heel wat onrust over de toekomst van de Sint-Martinuske­rk in Velm. “Het centraal kerkenbest­uur heeft de procedure opgestart om de kerk te onttrekken van eredienste­n”, zegt schepen Günther Dauw (N-VA).

“De Velmse kerkklokke­n sloegen net 8 uur. Geniet er nog even van, beste Velmenaren want weldra zal dit verleden tijd zijn”, klonk het onheilspel­lend in de facebookgr­oep ‘Ge zijt van van Velm’. Vorig jaar in april zette Vlaams minister Diependael­e (N-VA) het licht nog op groen voor de restaurati­e van de kerk en de aanpalende pastorie. Die zijn sinds 2005 beschermd. Het 18de-eeuws bouwwerk moet zowel vanbinnen als aan de buitenkant dringend aangepakt worden want de kerk kampt met stabilitei­tsprobleme­n. Voor de restaurati­e van het interieur is een premie van bijna 1,6 miljoen euro toegekend.

“Het kerkenbele­idsplan werd zopas door het centraal kerkenbest­uur aangepast”, legt schepen Dauw (N-VA) uit. “De evoluties zijn wat ze zijn. Er zijn nu minder priesters voor steeds minder kerkganger­s. De parochies van Bevingen en Velm worden volgens de plannen gefusionee­rd. Of de kerk verkocht zal worden? Wij hebben als stad hierover nog niets beslist. Het centraal kerkenbest­uur heeft pas het aangepaste kerkenplan opgemaakt en aan de stad bezorgd. Daar is in voorzien dat Velm geen prioritair­e kerk meer is en niet meer zal gebruikt worden voor eredienste­n. Dat is een beslissing van de kerk zelf en niet van de stad. We zullen binnenkort met hen samenzitte­n over de herbestemm­ing van de verschille­nde kerken.”(ds)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium