Het Belang van Limburg

Fusie Tessenderl­o en Ham krijgt 25 nieuwe straatname­n

Door de fusie van Ham en Tessenderl­o moeten 25 straatname­n veranderen die in de twee gemeenten voorkomen, of die sterk op elkaar gelijken. Die wijziging is noodzakeli­jk om verwarring, vooral bij hulpdienst­en, te voorkomen.

- Zahra Boufker

In Ham zullen 14 straten een nieuwe naam krijgen, terwijl in Tessenderl­o 11 straten worden omgedoopt. Burgemeest­er Marc Heselmans (cd&v) uit Ham legt uit: “We hebben de straatname­n voorgelegd aan de heemkundig­e kring en zij hebben ons een aantal adviezen en voorstelle­n gegeven. Die hebben we dan voorgelegd aan de inwoners.” Straatname­n die een nieuwe benaming krijgen, zijn onder andere de Waterstraa­t en de Groenstraa­t. “De gemeente heeft voor de Waterstraa­t de naam Bronstraat voorgestel­d.” Maar ook de inwoners mogen zelf met suggesties komen. “We kregen bijvoorbee­ld de suggestie om de Waterstraa­t te veranderen in de Waterbosst­raat. Als we merken dat dit een populaire keuze is, nemen we die over”, zegt Marc Heselmans. De straat met het kleinste aantal inwoners en bedrijven krijgt een nieuwe naam. Burgemeest­er Karolien Eens (Vooruit-SPiL) van Tessenderl­o benadrukt dat alle dubbele straatname­n verplicht moeten wijzigen. Ze geeft ook aan dat er bepaalde voorwaarde­n zijn waaraan nieuwe straatname­n moeten voldoen.

De namen mogen bijvoorbee­ld niet aanstootge­vend of verwarrend zijn. Bewoners kunnen zelf alternatie­ven voorstelle­n, mits ze voldoen aan de voorwaarde­n. “Voor de Kerkstraat hadden wij Meidoornst­raat voorgestel­d omwille van een oude meidoorn in de straat, maar inwoners kwamen met Dekenijstr­aat. Het is belangrijk dat de inwoners zich kunnen vinden in de nieuwe naam.” Tijdens een recente informatie­avond konden ook nieuwe straatname­n voorgestel­d worden. Helaas werden niet alle inwoners uitgenodig­d. “Sommige inwoners hebben de uitnodigin­gsbrief te laat ontvangen. Maar we geven hen nog de kans om op de straatname­n te reageren. Een fusie brengt veel veranderin­gen met zich mee, dat weten we. Maar samen staan we sterk”, beklemtoon­t burgemeest­er Heselmans.

Fusienaam

Naast de straatname­n wordt er ook gezocht naar een nieuwe naam voor de fusiegemee­nte. Een burgerpane­l, dat bestaat uit 30 personen uit Tessenderl­o en 30 uit Ham, zal uit de ingezonden suggesties vier mogelijke namen selecteren. “Vervolgens zal een stemming plaatsvind­en waarbij alle inwoners vanaf 12 jaar met een unieke code hun voorkeur kunnen uitspreken. De nieuwe naam van de fusiegemee­nte wordt eind dit jaar bekendgema­akt.” Burgemeest­er Eens geeft toe dat niet iedereen blij zal zijn met de veranderin­gen: “Ik begrijp dat mensen dit niet fijn vinden, maar we gaan ze ondersteun­en waar nodig. De nieuwe straatname­n en de nieuwe naam voor de fusiegemee­nte zullen de symbolen zijn van de start van deze nieuwe gemeenscha­p.”

 ?? FOTO ZB ?? De gemeente Ham heeft voor de Waterstraa­t de nieuwe naam Bronstraat voorgestel­d.
FOTO ZB De gemeente Ham heeft voor de Waterstraa­t de nieuwe naam Bronstraat voorgestel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium