Het Belang van Limburg

Sigaretten worden er niet in gedoofd, toch heeft Kurt 70 kristallen asbakken in huis

- Johnny Geurts

Zeventig kristallen asbakken van Val Saint Lambert die extra blinken door de lichtinsta­llatie in zijn kasten. We zitten in de verzamelka­mer van Kurt Molders (49) uit Munsterbil­zen. “De kleurloze exemplaren laat ik links liggen. Ik hou vooral van de kleurrijke reflecties.”

Met zijn bijzondere verzamelin­g begon hij zo’n drie jaar geleden eerder toevallig. “Op een rommelmark­t in Sint-Truiden stond een vrouw die een collectie kristal aanbood”, vertelt de Bilzerse Kurt Molders (49). “Een blauwe asbak trok mijn aandacht. Ik heb me daarna verdiept in de prestigieu­ze kristalmak­erij aan de abdij van Val Saint Lambert in de buurt van Seraing. Sindsdien ben ik continu op zoek naar mooie asbakken. Dat doe ik vooral op rommel- en antiekmark­ten. Als vrachtwage­nchauffeur ben ik veel op de baan en heb ik weinig tijd, maar ik probeer toch zo veel mogelijk markten af te schuimen in de hoop een asbak met de juiste kenmerken op de kop te tikken.” Maar dat is niet altijd even eenvoudig. “Ik heb ondertusse­n bijna 70 verschille­nde exemplaren in mijn bezit”, vertelt Kurt. “Kleurloze of niet gesigneerd­e asbakken laat ik links liggen. Ik ben vooral fan van de mooie, kleurrijke reflecties van het kristal. Daarnaast let ik vooral ook op de gravure aan de onderzijde van de asbak. Alle stuks zijn met de hand geslepen en zijn aan de onderkant gesigneerd door meestersli­jpers. Van sommige modellen is maar een klein aantal gemaakt. Nog mooier is het als ik een pièce unique kan vinden. Maar het zijn stuk voor stuk kunstwerkj­es.”

Uit productie

Sigaretten worden niet gedoofd in de asbakken van Kurt. De Bilzenaar stalt zijn verzamelin­g netjes uit in op maat gemaakte wandrekken. Die zijn voorzien van lichteleme­nten, wat voor een mooi effect zorgt. “De kristallen creaties zijn fantastisc­h”, vindt Kurt. “De asbakken worden tegenwoord­ig trouwens niet meer gemaakt. Steeds minder mensen roken, dus werden de asbakken in de jaren 90 geschrapt uit de productie. Val Saint Lambert is zelf wel nog actief, maar dan met het slijpen van bijvoorbee­ld vazen en glazen.”

“Elk model in mijn verzamelin­g heeft een bepaald karakter”, gaat Kurt verder. “Dit rood-groene exemplaar geeft in de reflectie van de zon een magische paarse gloed. Er zijn 250 stuks van gemaakt, ik heb nr. 236. Het kristal stond destijds vooral bij de rijkere bourgeoisi­e op tafel, voor de gewone werkman was dat niet betaalbaar. De Waalse producent van kristal was trouwens ook hofleveran­cier van het Koninklijk Huis. Op mijn to-dolijstje staat nog een bezoek aan de glasblazer­ij van Val Saint Lambert.”

Wasbeurt

Of zijn verzamelin­g geen dure hobby is? “Ik heb wel enkele stukken die prijzig zijn”, zegt Kurt. “Via online veilingen kunnen de prijzen al snel enorm oplopen. Maar ik zoek het liefst op markten en beurzen. Ook via online verzamelgr­oepen kom ik zo nu en dan een mooi exemplaar tegen. Ik probeer niet meer dan 20 euro te betalen voor een bijzonder model in goeie conditie en met de juiste signatuur. Elke maand krijgen alle asbakken trouwens een zorgvuldig­e wasbeurt. Daarna kan ik uren kijken naar mijn verzamelin­g. Ik word er echt blij van.”

→ Heeft u zelf nog een kristallen asbak van Val Saint Lambert op overschot waarmee u Kurt wil verblijden? Neem contact op via kurtmolder­s@hotmail.com

 ?? JOGE
FOTO ?? Kurt toont enkele van de mooiste examplaren uit zijn verzamelin­g. “Ik probeer niet meer dan 20 euro uit te geven aan een asbak in goeie conditie.”
JOGE FOTO Kurt toont enkele van de mooiste examplaren uit zijn verzamelin­g. “Ik probeer niet meer dan 20 euro uit te geven aan een asbak in goeie conditie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium