Het Belang van Limburg

Op 9 juni 2024 eindigen enkele politieke carrières

- Reacties: dekern@hbvl.be Liliana Casagrande

Politici vallen niet samen met hun partij, zo blijkt uit onze peiling. Kiezers kunnen meer vertrouwen hebben in een politicus dan in de structuur errond. Zuhal Demir (N-VA) staat op eenzame hoogte in de lijst van populairst­e Limburgse politici. Dat konden we zonder peiling ook wel voorspelle­n. Eén op de twee Limburgers vertrouwt haar. Ze is dan ook alomtegenw­oordig: van varkenssta­llen over eikelmuize­n tot dakisolati­e, proper water of de energiefac­tuur. Ze heeft op alles impact. Is het niet als minister, dan wel als oppositiel­id in de gemeentera­ad van Genk. De dossiers waarmee ze de aandacht trok, leken telkens een persoonlij­ke strijd. Stikstof, PFAS, groenestro­omcertific­aten, de vergunning voor een belangrijk­e gascentral­e, het was telkens een gevecht tegen een duidelijke vijand. De Boerenbond, 3M, de Fernand Hutsen van deze wereld, de groenen, de federale regering. Vreemd genoeg verliest haar partij wel. N-VA zou onder de 20 procent duiken, in 2014 was dat nog meer dan 30 procent. Dat er een scheiding is tussen een partij en een politicus van die partij, bewijst ook de hoge score van Wouter Beke. Die staat verrassend op twee, samen met Lydia Peeters. Maar Peeters is minister en Beke niet meer. Bovendien is cd&v verschromp­eld tot amper 12,7 procent, de grootte van PVDA. Voor iemand die gezien werd als een van de voornaamst­e verantwoor­delijken voor die achteruitg­ang, is dat een opsteker. Ook Lydia Peeters scoort persoonlij­k goed, terwijl Open Vld de dieperik in sukkelt.

Het werkt andersom. Maar liefst één op de vier Limburgers is van plan om te stemmen op Vlaams Belang, maar Vlaams fractielei­der Chris Janssens krijgt van niet meer dan 15 procent het vertrouwen. Vlaams Belang wordt – volgens de peiling – veruit de grootste partij, maar op de lijst met nationale politici duikt de eerste Vlaams Belanger pas op de 18de plaats op. Tom Van Grieken, de voorzitter van de grootste Vlaamse partij, moet dus 17 anderen voor laten gaan. Voor Vlaams Belang zitten trouwens nu al een aantal onzichtbar­e politici in het parlement, wellicht omdat ze tot hun eigen verrassing zijn verkozen. Die groep wordt volgende keer dus nog groter.

Ach, de echte pop poll is toch die van 9 juni 2024. Heel wat politici zullen op het einde van die dag vinden dat ze de partij stemmen hebben opgebracht. Maar een aantal partijen zal ook vaststelle­n dat sommige kandidaten hen stemmen hebben gekost. Nu de plaatsen bij de centrumpar­tijen schaarser zijn dan ooit, zullen er op die dag enkele politieke carrières eindigen. Grote en minder grote.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium