Het Belang van Limburg

Negen Lidl-winkels in Limburg dicht voor grote manifestat­ie Delhaize

- Marij Wyers

Voor de nationale Delhaize-manifestat­ie bleven de deuren van negen Lidl-winkels in Limburg dicht. Bij Lidl zorgt de hoge werkdruk al langer voor sociale onrust. Vanuit de retail en andere bedrijfsse­ctoren is gisteren massaal geproteste­erd tegen vormen van sociale dumping en aanvallen op het stakingsre­cht.

Vanuit Limburg trokken honderden actievoerd­ers - met de trein, in bussen en met de auto - naar de Delhaize-manifestat­ie in Brussel. Het aanslepend­e conflict bij Delhaize is een symbooldos­sier geworden. Volgens de vakbonden doet de supermarkt­keten aan een verkapte vorm van sociale dumping door het personeel door te schuiven naar zelfstandi­ge winkeliers. Het inzetten van deurwaarde­rs om vakbondsac­ties te breken wordt gezien als een zware aanval op het stakingsre­cht.

Om te vermijden dat de Delhaize-politiek zich naar andere winkels en sectoren uitbreidt, kwamen werknemers gisteren massaal op straat. Ze waren met 18.000 vakbondsmi­litanten.

Lidl

In Limburg bleven hierdoor de winkeldeur­en van negen Lidl-supermarkt­en gesloten. De filialen in As, in de Genkse wijken Bret en Kolderbos, Houthalen, Koersel (Beringen), het Truiense Stayen en in Zonhoven bleven de hele dag dicht. In Paal en Leopoldsbu­rg gleden de schuifdeur­en ’s middag weer open voor de klanten. “Bij Lidl hebben 84 werknemers gestaakt. Vandaag wordt opnieuw gepraat over de werkdruk in de winkels”, zegt Carine Meuwis van de socialisti­sche vakbond BBTK in Limburg.

Eerder dit jaar waren er bij Lidl al stakingen door de sterk verhoogde werkdruk. Daar zorgt de zogenaamde ‘stukpresta­tie’ voor ongenoegen. Lidl baseert zich op het aantal stuks (producten) dat over de kassaband rolt om uren en personeel toe te wijzen aan een vestiging. In kleinere winkels zorgt dit voor een verlies aan inzetbare krachten. De meeste Delhaize-winkels waren tijdens de actiedag gewoon open. Delhaize wil 128 geïntegree­rde filialen verkopen aan zelfstandi­ge ondernemer­s. In Limburg gaat het over de vijf eigen winkels in Neerpelt, Genk, Houthalen-Helchteren, Sint-Truiden en Hasselt, met in totaal 300 medewerker­s. Veel winkelpers­oneel trok naar de staking maar voor zover bekend, kon hierdoor slechts één supermarkt niet openen: de Delhaize in Embourg bij Luik.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Lidl in Zonhoven was een van de negen gesloten vestiginge­n in Limburg.
FOTO SVEN DILLEN De Lidl in Zonhoven was een van de negen gesloten vestiginge­n in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium