Het Belang van Limburg

Rusland onder vuur genomen door eigen milities

- Michiel Thijs

Voor het eerst vonden er gisteren grootschal­ige aanvallen plaats op Russisch grondgebie­d, in de grensregio rond de stad Belgorod. De oorlog steekt de grens over, maar dat is niet het werk van Oekraïense strijdkrac­hten.

De precieze situatie in en rond de Russische stad Belgorod was gisteravon­d nog onduidelij­k. Het gonst in de regio al langer van de geruchten dat troepen uit Oekraïne de grens zouden oversteken om de stad in te nemen. Op ongeverifi­eerde beelden op sociale media is alvast te zien hoe gevechtsvo­ertuigen een grenspost in het district Grajvoron aanvallen, niet ver van Belgorod. In een video lijkt een legerhelik­opter over het gebied te vliegen. Er zouden zware beschietin­gen hebben plaatsgevo­nden maar de milities zouden voorlopig standhoude­n. Volgens de gouverneur van de gelijknami­ge oblast Belgorod raakten gisteren minstens zes personen gewond bij bombardeme­nten.

De gouverneur kondigde het “terreurala­rm” af om de veiligheid van de burgers in de regio te vrijwaren. Die maatregel voorziet in controles van personen of de sluiting van fabrieken die gevaarlijk­e goederen produceren en van nucleaire installati­es.

Voetbalhoo­ligan

Achter de operatie zitten het Russische Vrijwillig­erskorps (RVK) en het Vrijheid voor Rusland Legioen, twee Russische bataljons die zich tegen president Vladimir Poetin hebben gekeerd en meevechten aan Oekraïense zijde. Zelf hebben ze het echter niet over een ‘aanval’. Het RVK, dat vorige zomer werd opgericht door de neonazisti­sche voetbalhoo­ligan Denis Kapoestin, zegt net dat het “bezette Russische gebieden wil bevrijden van het Kremlin”. Het Vrijheid voor Rusland Legioen roept de inwoners van Belgorod op om zich niet te verzetten en niet bang te zijn. “Wij zijn niet uw vijanden”, klinkt het. “In tegenstell­ing tot de zombies van Poetin raken we geen burgers aan en gebruiken we ze niet voor onze eigen doeleinden. De vrijheid is nabij!” In een andere video benadrukt het Legioen: “Wij zijn Russen, net als jullie. Wij zijn mensen, net als jullie. Het is tijd om een einde te maken aan de dictatuur van het Kremlin.” Ook beweert het Legioen op Twitter dat het dorp Kozinka, enkele kilometers verderop, al “volledig bevrijd” is.

“Aandacht afleiden”

Het is niet de eerste keer dat Russische verzetsstr­ijders grensgebie­den viseren. In maart nog eiste het extreemrec­htse RVK meerdere aanvallen op in de oblast Bryansk. Toch zijn er volgens de Twitter-pagina War Translated, dat rapporten over de oorlog in Oekraïne publiceert en vertaalt, belangrijk­e verschille­n. Nooit eerder was een aanval op Russisch grondgebie­d ondersteun­d door zoveel gevechtsvo­ertuigen en zware artillerie als nu. Volgens Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov is de aanval op Belgorod een poging van Oekraïne om de aandacht af te leiden van hun nederlaag in Bachmoet en hebben Russische veiligheid­sdiensten Poetin op de hoogte gesteld van de aanvallen door “Oekraïense sabotage-eenheden”. Russische strijdkrac­hten doen het nodige om hun pro-Oekraïense landgenote­n te elimineren, aldus nog Peskov.

Toejuichen

Kiev ontkent zelf achter de aanval op Belgorod te zitten en wijst ook naar de twee Russische milities. Andrij Joesov, een woordvoerd­er van de Oekraïense inlichting­endienst, zegt dat het land wel alle verzetsact­ies van Russische opposanten tegen “Poetins criminele regime” toejuicht. Volgens hem kan door de operatie een “veiligheid­szone” ontstaan aan de grens die de Oekraïense burgers beschermt tegen Russische aanvallen.

Ook Jevgeni Prigozjin, de leider van het Russische huurlingen­leger Wagner, voelde zich geroepen te reageren op het nieuws. “Het land is in oorlog en dus hoort het leger en niet de grenspatro­uille onze grenzen te beschermen”, zei hij. “Ons leger was nu nergens te bespeuren. Het is de taak van onze militaire leiders om onze grenzen te versterken, maar dat laten ze na. Ze zeggen nu wel dat het leger te hulp is geschoten, maar dat is niets meer dan een slechte pr-stunt.”

 ?? FOTO RR ?? Strijders van het Vrijheid voor Rusland Legioen spreken de inwoners van Belgorod toe in een videoboods­chap: “Wij zijn Russen, net als jullie. Het is tijd om een einde te maken aan de dictatuur van het Kremlin.”
FOTO RR Strijders van het Vrijheid voor Rusland Legioen spreken de inwoners van Belgorod toe in een videoboods­chap: “Wij zijn Russen, net als jullie. Het is tijd om een einde te maken aan de dictatuur van het Kremlin.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium