Het Belang van Limburg

“We hebben een Volkswagen versleten op zoek naar kapelletje­s”

Net geen tien jaar lang brachten Maria en haar – intussen overleden – compagnon Dries Vlaamse kapelletje­s in kaart, stafkaart bij de hand. Vandaag rekent het platform ‘Kapelletje­s in Vlaanderen’ op het grote publiek om hun levenswerk af te maken.

- Kristof Bohez

ERFGOED

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men kapellekes tegen. Vaak ter ere van de heilige Maria, soms ook voor Sint-Jozef of Jezus’ Heilig Hart. Erfgoed dat niet kan ontbreken in de update van de Vlaamse canon. Alleen weet niemand heel precies hoeveel kapelletje­s er nu zijn. Daarom is het platform ‘Kapelletje­s in Vlaanderen’ opgericht, met steun van onder meer de KU Leuven en de Vlaamse overheid: een online databank die vanaf deze week door elke burger met een smartphone kan worden aangevuld. Het is burgerwete­nschap die moet leiden tot de ultieme kapelletje­sinventari­s, van Adinkerke tot Zutendaal.

Maar geen ondernemin­g die van nul vertrekt – bijlange niet. Duizenden kapelletje­s zijn al gefotograf­eerd en gelokalise­erd, dankzij het werk van twee pioniers. Oudmilitai­r Dries Clauwaert begon in 1998 vrijwillig te registrere­n toen hij fietsend tussen Meldert en Leuven veertien kapelletje­s en nisjes opmerkte, in ’99 sloot Maria Van Heukelom zich bij Clauwaerts missie aan. Zonder dat daar ooit grote ruchtbaarh­eid aan werd gegeven.

Maria of Marieke Van Heukelom is inmiddels 87, en hoorbaar blij dat we haar bellen. Op het nieuwe platform is haar verdienste te weinig benadrukt. “Terwijl het toch Dries en ik zijn die hiermee begonnen zijn. Dankzij een gemeenscha­ppelijke vriendin kende ik hem. Op een begrafenis kwamen we elkaar tegen. Ik heb een plan, zei hij. Hij was al begonnen met zijn kapellekes per velo, maar had geen auto, en ik wel. Ik wou meedoen, op voorwaarde dat ik ermee zou stoppen als het me niet aanstond. Zo zijn Dries en ik in mijn nieuwe Volkswagen Polo het land beginnen rond te rijden. Op zoek naar onder andere kapelletje­s die al ‘gekend’ waren op topografis­che kaarten van Vlaanderen die we in Brussel zijn gaan halen. Niet omdat Dries zo gelovig was, dat ben ik meer. Maar hij fotografee­rde graag. En met je pensioen moet je iets doen. Ik was lang boekhoudst­er geweest.”

Boterhamme­n

“Twee keer per week reden we uit. Met onze boterhamme­n mee. Gemiddeld fotografee­rden we per dag tussen de twintig en veertig kapelletje­s. Je komt op plaatsen waar je normaal niet komt. Doodlopend­e wegen die niet op onze TomTom stonden (een gps-systeem, nvdr.), modderwege­ls... Ik weet nog hoe we aan boeren moesten vragen om ons eruit te halen. Als een kapelletje op een kasteeldom­ein lag, sprong Dries over de haag om gauw een foto te maken, en weer te verdwijnen. Het klinkt nu misschien niet zo, maar eigenlijk was dat zoeken naar kapelletje­s echt plezant. Van 1999 tot 2007 zijn we het uiteindeli­jk blijven doen. Op het einde viel mijn Volkswagen uiteen, na al die duizenden kilometers samen. En op een dag word je zelf te oud ook. Toen zijn we ermee gestopt.” Hun werk was ook af, zegt Maria. Alle ‘officiële’ kapelletje­s vanop de stafkaarte­n waren geïnventar­iseerd, en nog een hoop niet-gekende erbij die zij of Dries

onderweg spotten.

Coronaslac­htoffer

Toen ze ermee ophielden, was Maria net zeventiger, en Dries twee jaar jonger. Stafkaarte­n en fototoeste­l schoven onvermijde­lijk aan de kant. In 2020 sloeg het noodlot toe. Haar jarenlange compagnon Dries Clauwaert was bij de vroege coronadode­n. Bij de organisati­e achter het nieuwe kapelletje­splatform is te horen dat het Clauwaerts broer was die enkele weken geleden de papieren inventaris van Dries en Maria overhandig­de. Goed voor gegevens over meer dan 13.000 kapelletje­s van Adinkerke (zeven stuks) tot Zutendaal (zestien). Maria is vereerd dat het levenswerk van haar en Dries nu verdergeze­t wordt. Al wil ze nog zien hoeveel meer kapelletje­s door het grote publiek in kaart kunnen worden gebracht. Bij expertisec­entrum Parcum vermoedt men dat er in heel Vlaanderen meer dan 15.000 boom-, staak- en andere kapelletje­s zijn. Het nieuwe platform roept ook op om ontstaansg­eschiedeni­ssen bij kapelletje­s te delen. Ook daar kan Maria zich in vinden. “En als je kijkt naar de ontstaansg­eschiedeni­s van onze inventaris”, zegt ze, “zou het eigenlijk mooi zijn mocht er ook vandaag een koppel zijn dat op onderzoek wil uittrekken. Ik kan het alleszins aanraden, het kan fantastisc­h zijn.”

→ www.kapelletje­s.be

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? De inmiddels 87-jarige Maria Van Heukelom.
FOTO DIRK VERTOMMEN De inmiddels 87-jarige Maria Van Heukelom.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium