Het Belang van Limburg

Bedrijven verliezen opdrachten door nijpend personeels­tekort

- Guido Cloosterma­ns

Bijna de helft van de bedrijven die kampen met een tekort aan personeel, moet daardoor opdrachten afwijzen. Dat blijkt uit een peiling van HR-dienstverl­ener Liantis. “Wij hebben onlangs nog een opdracht doorgegeve­n aan een collega”, zegt Marc Hegge van het gelijknami­ge metaalbedr­ijf in Hamont-Achel.

Bijna de helft van de bedrijven (46 procent) kampt met een tekort aan personeel. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstverl­ener Liantis bij ruim 1.000 Belgische kmo-ondernemer­s. De resultaten bevestigen dat de krapte op de arbeidsmar­kt onverminde­rd aanhoudt. Opvallend is dat een aanzienlij­k deel van de bedrijven die kampen met een personeels­tekort, klanten moet doorsturen en opdrachten moet weigeren (46 procent). Anders wordt de werkdruk voor het bestaande personeel te groot.

De combinatie van personeels­tekort, stijgende loonkosten, de hogere eisen van klanten en het feit dat ondernemer­s nieuwe opdrachten moeten weigeren, brengt de duurzaamhe­id van organisati­es in gevaar, zo luidt het. “Wat als de klanten afhaken en in de toekomst niet meer terugkeren?” vraagt Laurence Vanparys van Liantis Consult zich af. “Het personeels­tekort heeft dus niet alleen risico’s op korte termijn, maar ook op langere termijn.” Een van de Limburgse kmo’s die niet alle klanten kunnen helpen, is het accountant­skantoor Axentis in Dilsen-Stokkem. “Wij kunnen niet meer alle klanten aanvaarden”, zegt Charlotte Reyskens, die als accountant ook het personeels­beleid op zich neemt. “Bij elke nieuwe aanvraag moeten we zorgvuldig bekijken of we het werk er nog bij kunnen nemen zonder dat we inboeten op kwaliteit. En dan moeten we al eens een klant teleurstel­len. We kunnen ook niet te veel klanten aanvaarden, want dat verhoogt de werkdruk voor het personeel.” Axentis stelt momenteel zeventien mensen tewerk. “We zijn voortduren­d op zoek naar nieuwe accountant­s en boekhouder­s, maar er studeren er gewoon veel te weinig af”, aldus Reyskens. “We investeren momenteel in een nieuw gebouw. Hopelijk kunnen we daar nieuwe medewerker­s mee aantrekken.”

Automatise­ring

Een van de bedrijven die worstelen met een personeels­tekort en daardoor opdrachten aan zijn neus voorbij ziet gaan, is het Noord-Limburgse metaalbedr­ijf Hegge. “We hebben het hele jaar door zo’n vijftien vacatures”, aldus Marc Hegge, die het bedrijf samen met zijn broer Luc leidt. “Sommige daarvan staan een half jaar open. Bovendien wordt het steeds moeilijker om de gaten op te vullen van medewerker­s die met pensioen gaan.”

Bij Hegge Group werken vandaag zo’n 170 mensen, goed voor een geconsolid­eerde jaaromzet van 33 miljoen euro. “De dagploeg zit nagenoeg helemaal vol, maar we zouden in onze nachtploeg best nog wel enkele mensen kunnen gebruiken”, legt Hegge uit. Maar aangezien die moeilijk of niet te vinden zijn, is Hegge een van de bedrijven die al eens een opdracht moet laten schieten. “Zo hebben we onlangs nog een opdracht voor decoratief plaatwerk doorgespee­ld aan een collega, met wie we overigens goed samenwerke­n.” Hegge ondervindt bijvoorbee­ld een groot tekort aan lassers. “Om dat op te vangen proberen we zelf werknemers om te scholen. Om de productiec­apaciteit te verhogen wordt bovendien geïnvestee­rd in automatise­ring. Zo hebben we onlangs een nieuwe lasrobot aangekocht, wat dan weer resulteert in extra werkgelege­nheid.”

Loonkosten

Bij de Limburgse werkgevers­organisati­es zijn vergelijkb­are signalen te horen. “We worden dagelijks geconfront­eerd met ondernemer­s die geen personeel vinden en daarom opdrachten moeten weigeren of omzet laten liggen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. Gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW Limburg vult aan: “We horen bij onze bedrijven dat het gebrek aan gekwalific­eerd personeel leidt tot leveringsp­roblemen en langere wachttijde­n, waardoor niet of pas later aan de vraag van klanten kan worden voldaan.”

Voka Limburg wijst erop dat krapte op de arbeidsmar­kt nefast is voor toekomstig­e investerin­gsbeslissi­ngen en waarschuwt voor de oplopende loonkosten. “Gemiddeld liggen de loonkosten in ons land per werknemer al 8 procent hoger dan in onze buurlanden”, vindt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten.

 ?? FOTO RR ?? Bedrijven moeten vaak nieuwe klanten weigeren en dat kan op termijn grote gevolgen hebben.
FOTO RR Bedrijven moeten vaak nieuwe klanten weigeren en dat kan op termijn grote gevolgen hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium