Het Belang van Limburg

Dodelijke brandstich­ting en ook andere brand op Koolmijnla­an vrijdag voor rechter

- Geert Houben

RECHTBANK Bijna vier jaar na de feiten verschijnt vrijdag een verdachte van de dodelijke brandstich­ting op de Koolmijnla­an in Beringen een eerste keer voor de rechter. Hij krijgt er het gezelschap van een Beringse veertiger. Het parket verdenkt ook hem van brandstich­ting, maar dan wel in een ander pand op de Koolmijnla­an, dat weliswaar van dezelfde eigenaar is.

11 augustus 2019 is een datum die voorgoed in het geheugen gegrift staat van menig Beringenaa­r. Op die dag werd brand gesticht in een leegstaand en vervallen winkelcomp­lex op de Koolmijnla­an. Het vuur groeide uit tot een vlammenzee. Bij de bestrijdin­g van het inferno lieten brandweerm­annen Chris Medo (42) en Benni Smulders (36) van het Heusdense korps het leven. Een derde brandweerm­an, Arno Barzan, raakte zwaargewon­d.

In mei 2022 leidde een gouden tip uiteindeli­jk naar drie verdachten. Twee van hen waren op dat moment minderjari­g. Op 16 mei kwam de zaak van de jongens voor de jeugdrecht­bank. Tot pleidooien kwam het nog niet. Deze zijn vastgelegd op 20 februari volgend jaar.

Financieel aansprakel­ijk

Een derde verdachte was op de dag van de brandstich­ting 18 jaar en moet zich als volwassene voor de correction­ele rechtbank verantwoor­den. Alle drie legden ze een bekentenis af. In tegenstell­ing tot de minderjari­gen, die er vermoedeli­jk met een berisping vanaf komen omdat jeugdsanct­ies nu niet meer voor hen van toepassing zijn, dreigt voor hem een fikse straf. Wel riskeren de ouders van de jongens aansprakel­ijk gesteld te worden voor de brandstich­ting van hun minderjari­ge zonen. Samen met de intussen 22-jarige Beringenaa­r zullen ze er dan mogelijk financieel voor opdraaien.

Nog een brandstich­ting

Vrijdag verschijnt samen met de 22-jarige ook nog een Beringse veertiger, bijgestaan door advocaat Kris Termonia, voor de rechter. Hij speelde geen rol in de dodelijke brand. Wel zou hij op 20 november 2018 brand gesticht hebben in een appartemen­t, eveneens op de Koolmijnla­an in Beringen. Een pand dat ook nog eens dezelfde eigenaars had als het verwoeste en intussen afgebroken winkelcomp­lex. In het appartemen­t vielen geen gewonden, ook al trof de brandweer een matras aan in de flat. Ook voor de correction­ele rechter zal vrijdag, net als voor de jeugdrecht­bank, niet gepleit worden. Wel zullen alle partijen de agenda voor het verdere verloop van het proces vastleggen.

 ?? FOTO BORGERHOFF ?? Bij de aangestoke­n brand op 11 augustus 2019 lieten twee brandweerm­annen het leven.
FOTO BORGERHOFF Bij de aangestoke­n brand op 11 augustus 2019 lieten twee brandweerm­annen het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium